-Taxiene nekta å kjøre hit, nå er det Trondheims tryggeste bydel

Foto: Vilde Charlotte Jacobsen

 

Svartlamon bofelleskap er en boligstiftelse som har eksistert siden 2001. Etter en lang politisk dragkamp på slutten av 90-tallet gav kommunen opp kampen om å legge det ned, og anerkjente bofelleskapet med det overordnede målet om å gjøre Svartlamon til et sosialt prosjekt.

 

Sitat Trondheim bystyre: "Det overordnede målet er at Svartlamon skal bli en alternativ bydel med stort rom for eksperimentering, forsøk og utprøving …". Siden da har bydelen blomstret på sitt egne alternative vis og søkertallene til ervervelse av bolig har skutt i været. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at husleia er svært lav og at det er et tilsynelatende veldig tett sosialt miljø. Man kan på den annen side argumentere for at denne populæriteten har gått på bekostning av den idealismen og det røffe omdømmet bydelen har hatt. Vi pratet med Truls som har bodd i bofellesskapet i 21 år. Han har sett hvordan Svartlamon har utviklet seg fra et «problembarn» i byen til en turistattraksjon.

 

 Du har hele strekket nå - fra han 60 åringen oppe i blokka til de nyfødte babyene. Før var det et demografisk mye smalere miljø. Nå er det mer representativt for generell befolkning. Det er ikke bare kriminelle «gaukere» her lenger. Det er ikke farlig å ferdes her om kveldene lenger. […] Nå er det en av de tryggeste bydelene i Trondheim, er min påstand.

 

Etter hvert som denne underfundige delen av Trondheim har lært oss i Rødmaling å kjenne, har vi kommet til å forstå at det kanskje ikke er for alle. Til tross for mange hyggelige mennesker kan vi ikke la være å se en gjennomgående trend hos innbyggerne. En trend som på mange måter er i overenstemmelse med Trondheim Bystyres overordnede mål om stort rom for eksperimentering. Denne eksperimenteringen går mye på finne nye løsninger for å spare på både dine egne og klodens ressurser - ofte på bekostning av egen komfort. Denne mentaliteten gjør at beboerne på Svartlamon lever i sin egen boble. Denne isolasjonen er ikke bare ideologisk, men også geografisk med toglinja som skiller Svartlamon og Buran/Lademoen. For selv om byggene i begge bydeler er oppført i samme stil og tidsepoke, er det ingen tvil om at den alternative livsstilen har satt sitt eget preg på Svartlamons bygninger. Fokuset på gjenbruk i vedlikehold og reparasjon av byggene (samt et langt mer liberalt forhold til graffiti) gjør det lett å se hvor den ene bydelen slutter og den andre begynner. 

 


Foto: Vilde Charlotte Jacobsen

 

Selv om Svartlamon bofellesskap kanskje ikke er for alle, så er Svartlamon bydel i aller høyeste grad for alle. Den unike situasjonen har også resultert i at bydelen kan skilte med flere konsepter du ikke vil finne på ditt lokale kjøpesenter med det første og som er vel verdt et besøk (men vi anbefaler å sjekke åpningstidene før du tar turen). Rødmaling har besøkt flere av disse forretningene, og i det følgende har vi oppsummert en rask guide til noen av Svartlamons tilbud.

 

Svartlamon Samvirkelag (Strandveien 21)

 

Hver onsdag klokka 15:00 kommer det brød fra Rotvoll bakeri, og det kan være en god anledning for å ta turen innom. I tillegg til økologisk mat er det også et godt utvalg av veganske produkter. Bydelens egen nærbutikk drives av frivillige med flat struktur. En av de frivillige på Samvirkelaget forklarer konseptet slik:

 

 Et samvirkelag var jo en form for butikk ute i distriktene, hvor de lokale var deleiere av butikken. Litt på samme måte driver vi her, bare at alle er frivillige. […] Fokuset vårt er på å kunne selge billig økologisk mat.

 

Foto: Vilde Charlotte Jacobsen

 

Gratisbutikken (Strandveien 25B)

 

Butikken eller byttemarkedet har åpent på mandager og her får du muligheten (som navnet tilsier) til å skaffe deg ting gratis. Butikken tar hovedsakelig imot mindre møbler og klær, og det er mulig for alle som ønsker å hente eller levere eiendeler man ikke trenger lenger. Bjørn Hugo forteller oss om historien bak:

 

 Det startet egentlig bare som et rom hvor folk kunne sette fra seg ting de ikke trengte og andre, som trengte noe, kunne komme og hente det. Konseptet tok av etterhvert, så de ble nødt til å utvide det til et større lokale.

 

Trondheim Folkekjøkken (Strandveien 23, UFFA til 10. nov)

 

Hver onsdag klokka fire begynner frivillige og alle andre som ønsker å bidra å lage mat på infocaféen. Maten blir henta ved «dumpster diving». En av de frivillige, Asmund, forteller:

 

 Dumpster diving er egentlig en gammel tradisjon her på Svartlamon, men den ble startet opp igjen her på Infocaféen [Bokcaféen] i 2009. Før Ramp åpnet var det her folk samlet seg på Svartlamon.

 

Inspirasjonen til folkekjøkkenet strekker seg tilbake til hippietidens San Fransisco, hvor en gruppe som kalte seg «the Diggers» begynte å lage mat i store fellesskap. I dag er det flest utvekslingsstudenter som benytter seg av tilbudet, men det er åpent for alle som vil bidra (frem til 10. november 2017 holder de til i lokalene på UFFA).

 

Ivar Matlaus Bokcafé (Strandveien 23)

 

Som navnet tilsier, er dette en café med bøker, men caféen er også en arena for diskusjon og musikk. For i tillegg til å komme innom for økologiske vafler eller en kopp kaffe, kan du finne et utvalg av LP-plater og kassetter. Samtidig som bokcaféen har en ideologisk forankret bakgrunn.  

 

– Skal vi se, her har vi jo kategoriene musikk og kultur, økologi og dyrevern, anarkisme, feminisme og okkultur, er vel de kategoriene vi har her.

 

Sier en av de frivillige på caféen. Tidvis holdes det også arrangementer som konserter og boksigneringer her. Ønsker du å besøke stedet, er den mest sannsynlig åpen på ettermiddagene, tirsdag og torsdag.

 

FOTO: Vilde Charlotte Jacobsen

 

Banana Moon (Strandveien 19)

 

Strandveien, En klesbutikk med indisk tema. Driveren Bjørn Hugo har selv vært med å velge ut ulike plagg fra markeder og butikker i India og tatt de med til denne vesle forretningen i Trondheim. Til forskjell fra de andre konseptene vi nevner her, drives denne butikken mer konvensjonelt, med egen eier og (ganske) faste åpningstider: Tirsdag-lørdag, 12-17.

 

Vi burde her også legge til at Svartlamon kan by på flere andre konsepter også, både den lokale pub og restauranten Ramp, med godt utvalg av norske råvarer og konsert/kulturarenaen, Verkstedhallen, for å nevne noen. Dersom du befinner deg på Svartlamon og ingen av bedriftene er åpne kan du se på det brede utvalget av gatekunst. En av de eldste graffiti-perlene har vi omtalt i en tidligere sak.

 

 

Ønsker du å høre mer om Svartlamon og hva de som bor der har å si bydelen, hør sendingen vår HER!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte