Kaos og makt på Trøndelag teater

Foto: foto.samfundet.no

Skrevet av Mia Langeland Rørvik og Vebjørn Negård Kløgetvedt

 

Ta på deg kulturhatten og kom deg til Trøndelag teater! Der settes nemlig «Ubu» opp på

hovedscenen. «Ubu» er et tragikomisk stykke basert på tekster av Alfred Jarry, mannen bak det opprinnelige stykket «Kong Ubu», som sjokkerte så mye i sin maktkritikk at stykket ble tatt ned fra plakatene samme dag som premieren i Paris i 1896. Regissør Tomi Janežič påpeker at Alfred Jarry på et vis forutså mye av det som kom til å prege det tjuende århundret: «[…] in a strange way, through his irrationality, he announced also all the dark sides and things that will happen through the 20th century […]». I følge Janežič var også dette stykket forut for sin tid rent kunstnerisk.

 

Dagens «Ubu» er ikke nødvendigvis ute etter å sjokkere, forklarer regissør Tomi Janežič, men heller å skape en arena som gir rom for refleksjon. Selv hater han 99 prosent av teater, og med et slikt utgangspunkt er det ikke nødvendigvis skrevet i stein at du kommer til å elske Ubu. «Jeg hater det og elsker det på samme tid» ble det sagt da Nesten Helg tok turen forrige uke. Forestillingen tar deg med på en strabasiøs reise gjennom krig og maktkamp, absurde drømmer og gripende monologer.

 

Skuespillerne bryter den fjerde veggen gjennomgående i stykket, og som tilskuer er du med på allsang og sirkus, og blir en sentral del av stykket. En gjennomgående rød tråd er kritikk av makt, men også kritikk av dem som lar seg herskes over. I 2018, en tid fylt med hatretorikk og populisme, er det ekstra interessant å få et innblikk i livet til den

irrasjonelle herskeren Ubu. « […] We hear politicians like Trump and like many others who use specific rhetorics, and they really remind you of Ubu […]», sier regissør Tomi Janežič.

 

Og det kan vi være enige i. Men du trenger ikke nødvendigvis å være politisk interessert for å ta turen til Trøndelag teater. Du kan også dra for å oppleve teater på sitt mest dramatiske, eller bare for å få pølser og brus i pausen.

 

Stykket går frem til tirsdag 20. februar. Ta med deg en gjeng og stålsett deg for noe annerledes. For på spørsmål om hva man kan forvente seg av oppsetningen svarer hovedrolleinnhaver Karl-Vidar Lende: «Å bli overrasket.»

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte