Møt de siste selfangerne

Foto: Koko Film

 

Selfangst har i over 200 år vært en del av norsk kystkultur. I dag er det likevel en utdøende kultur. I 2015 satt regjeringen strek og alle subsidier til selfangst opphørte.

 I gamle dager var det mange hundre seilskuter som dro ut på tokt, mens nå de siste årene har det bare vært en som har dratt ut og det er Havseilskuta og skipper Bjørno Kvernmo fra Alta. Vi har laget en film der vi følger Kvernmo, men vi følger også skårungen Håkon og styrmann Espen. 

Håvard er en av de som nå utdanner seg til å bli selfanger, og er også en av hovedrollene i dokumentaren Ishavsblod.

 Å lære et helt selfangstyrke som førstereis er noe man ikke skal ta så altfor lett på. Men det var et realtivt kort jobbintervju. Første gang jeg møtte kapteinen kom han opp til meg og spurte om jeg drakk melk, da sa jeg ja, så spurte han "går du på ski?", "Jaja, jeg gjør jo det," svarte jeg. "Røyker du marihuana,da?" spurte han da. Nei, det svarte jeg at jeg ikke gjør, og da hadde jeg jobben. Det var kvalifikasjonene for å bli en selfanger.

De to kvinnelige regissørene virker vant til å bli spurt om de gjør et viktig feministisk arbeid når de representerer det kvinnelige kjønn i en yrkestittel der det er absolutt flest menn. I filmingen av denne filmen var de derfor overrasket over likestillingsarbeidet på selfangstbåten.

– Bjørno har hatt med damer ombord i flere år. kokka var dame også var det med en islandsk dame som jobbet som flåer. Hun kunne stå 12 timer på dekk og flå sel, og klagde ikke! I filmen har vi ikke noe fokus på at hun er dame. Hun er en fangstperson på lik linje som mannfolka og for oss er det feminisme: at man behandles på lik linje. 

Selfangst har lenge vært et kontroversielt tema i Norge, men damene merker at dette er noe som er i endring, og som de er med på å endre det nettopp med denne dokumentaren.

– Det har vært enorm positivitet rundt filmen. For det vi ser er at de færreste vet så mye om selfangst så det henger igjen et dårlig rykte. Så vi hadde lyst til å lage filmen for å gi selfangerne en mulighet til å vise hva de faktisk holder på med.

Hør resten av intervjuet, og sendingen som helhet på: https://radiorevolt.no/programmer/nesten-helg

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte