Støtter Kreftforeningen gjennom dataspill

Skjermdump av twitch.tv/naireks

En gang på midten av 2000-tallet på nettsamfunnet Something Awful begynte noen å dele bilder fra spill de spilte, og ba om tilbakemelding om hva de burde gjøre videre i spillet. Dette er bakgrunnen for det fenomenet vi i dag kjenner som «Let's Play»: Spillere som tar opp video av at de spiller et spill samtidig som de kommenterer det som skjer i spillet. Den mest kjente «Let's Playeren» er PewDiePie på YouTube, men han er langt ifra den eneste.

John Freddy Jakobsen, kjent som Naireks på internett, er en av de som lager Let's Play her til lands og har rundt 9500 følgere på spillstreamingtjenesten Twitch, der hvem som helst kan følge med på at han spiller. Han gjestet ukas episode av Nerdeprat, som tok for seg nettopp Let's Play-fenomenet. Der gikk vi blant annet inn på hvordan det er å lage Let's Play.

– Må man gjøre noen forberedelser for å vite hva man skal snakke om? Har man noen notater på sida?

– Det kan være en fordel å lese seg litt opp på spillet så du vet hva det faktisk går ut på. Men veldig mange av de som lager Let's Plays tar det bare ut fra hodet, så det du ser på skjermen er det du forteller. Selv om det er innlysende at du åpner en dør, så skal du si at «Nå åpner jeg den døra her». Det er greit du forklarer alt du gjør i spillet, for det kan hende den som ser på har et svakt øyeblikk og ser bort litt, men så får han likevel med seg at du faktisk gjorde det.

Lover underholdning

John Freddy har dog gått over fra å klippe ferdig videoer på YouTube til å direktesende spilling på Twitch, fordi han ikke hadde særlig lyst til å sitte i flerfoldige timer og redigere videoer. Nå til helgen skal han i gang med en 48-timers livestream for å samle penger til Kreftforeningen.

– Jeg har dessverre vært så uheldig å miste begge mine foreldre til kreft på veldig kort tid, fra 2012 til 2014. Det var da jeg fant ut at jeg hadde lyst til å gjøre noe annet i livet enn å bare ta en kassejobb på Rema. Ikke at det er noe dårlig, men jeg hadde lyst til å gjøre noe jeg trivdes med, så jeg begynte med streaming. I fjor fant jeg ut at jeg hadde lyst til å gi noe av meg selv, og gi noe tilbake utover streamen, så da begynte vi med en innsamlingsaksjon. I fjor samla vi inn rundt 25 000 kr på 12 timer. Nå til helgen skal vi gjøre noe enda kulere. Vi skal holde på fra klokka 12 på fredag til klokka 12 på søndag, og vi har folk som skal bidra. Vi har YouTubere (folk som legger ut videoer på YouTube, journ. anm.) og vi har masser av venner som skal være med på streamen.

Han lover at det blir mer enn bare dataspill på streamen som sikter på å samle inn 50 000 kr; de skal først og fremst lage underholdning.

– Kanskje vi skal vokse legger, farge litt hår, og kanskje noen skal få lov til å spise en chili eller to.

– Hvor kan jeg gå for å få med meg dette?

– Gå til twitch.tv/naireks og trykk «Follow» der så får du varsel når vi går live på fredag. Jeg garanterer deg at det vi skal gjøre på streamen, er det veldig få som har gjort i Norge.

 

Hør mer om Let's Plays og John Freddy «Naireks» Jakobsen på den nyeste episoden av Nerdeprat, spillmagasinet på Radio Revolt, der vi også anmelder Civilization 6 og gir deg ukas viktigste spillnyheter.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte