Tårevåt avskjed

Foto: Fred Jonny

 

Det har vært utsolgt lenge når Krzyzstof Urbański tar farvel som sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester. Urbański har ledet orkesteret siden 2010, og det er ikke med lett hjerte trondheimspublikumet tar farvel med dirigenten, som ble ansatt allerede som 28-åring. Gjennom de sju årene han har vært kunstnerisk leder og sjefdirigent har vi sett et orkester og en dirigent som har begeistret og beriket Trondheims publikum med solister i verdensklasse og fabelaktige tolkninger av store klassikere.

 

Første del av konserten består av Klaverkonsert i a-moll, op. 54 av Robert Schumann. Kveldens solist er den kanadiske pianisten Jan Lisiecki, som allerede har høstet mye oppmerksomhet internasjonalt til tross for sin unge alder. Verket er vakkert og melodiøst, praktfullt fremført, og samspillet mellom pianist og orkester er nydelig og velbalansert. Etter pausen er det duket for Gustav Mahler, Urbańskis favorittkomponist, og Symfoni nr. 1 i D-dur. Symfonien fikk kritikk da den ble uroppført i 1889, og  det skulle ta 50 år før publikum virkelig satte pris på Mahlers musikk. Verket er melodiøst og praktfullt, med delikate temaer som presenteres i de forskjellige instrumentgruppene. Den har til og med en kontrabassolo i starten av 3. sats som presenterer Fader Jacob-temaet. Mahler bruker hele orkesteret på en fantastisk måte når han komponerer, og det er en mektig opplevelse når åtte horn spiller unisont. De store høydepunktene i verket gir garantert gåsehud til alle fremmøtte.

 

Det er en tydelig beveget Urbański som leverer siste taktslag til orkesteret. Han tørker en tåre, før han snur seg for å ta imot en enorm jubel fra et tydelig begeistret publikum som tar farvel med en dirigent vi alle har blitt så glade i gjennom disse sju årene. Urbańskis elegante håndbevegelser og enorme utstråling har satt sitt spor, og det er mager trøst at han sier «En del av sjelen min vil alltid være her i Trondheim og TSO vil alltid ha en plass i mitt hjerte.» Etter pausen tar TSO-direktør Roar Leinan ordet og gir sin takk til dirigenten, og ønsker han velkommen tilbake som æresgjestedirigent for TSO, før Urbański får tildelt et kunstverk av Håkon Bleken med tittelen «Hjertesmerte».

 

Klarinettist i TSO, Rik De Geyter, har jobbet med Urbański de siste fem årene og sier at både Urbański og orkesteret har utviklet seg, og måten å jobbe på nå og da han startet er veldig forskjellig. De har funnet hverandre på veien. Til høsten starter Han-Na Chang som sjefdirigent, og både De Geyter og resten av  orkesteret er spent. Orkesteret har tidligere  spilt med Chang flere ganger, og det kommer helt sikkert til å bli mer Mahler. Chang har nemlig uttalt at det moderne orkesteret starter med Mahler. Programmet for neste sesong er allerede klart, og Urbański kommer tilbake som gjestedirigent. Med hans tilbakekomst får vi servert musikk fra Star Wars-universet.  Billettsalget starter 14. august, og det blir sikkert kamp om billettene når Trondheims yndlingsdirigent kommer tilbake.

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte