- Jeg tror det er sprayboksene folk frykter


Foto: Vilde Jacobsen


Jeg møter Ståle Gerhardsen i studioet hans på Nyhavna. Lokalet ligger i et gammelt kontorbygg, med utsikt utover den rustne industrihavna. Midt i denne betongjungelen pønsker Ståle ut sine neste fargerike prosjekter.


- Når jeg maler på vegger har jeg en litt naiv stil. Maleriene har en litt barnslig strek: Rent, ærlig og litt “scruffy”.Etter at Ståle hadde vært i samtaler med politiet som ungdom tok det lang tid før han tok opp sprayboksen igjen. Flere år senere, hadde han fått i oppgave å dekorere nye Lade skole. Da prikket det i sprayboksen igjen.


-Jeg følte jeg måtte legge igjen en liten hilsen til den gamle skolen før jeg skulle dekorere den nye. [...] Så jeg fikk tegnet en fyr, jeg egentlig har tegna alltid, bare nå ble han åtte og en halv meter høy.


“Fyren” ble også godt lagt merke til. I dag er han å se i nesten alle Ståles verker på Trondheims vegger. Han har ikke fått noen navn, noe som kanskje er like greit. Ståle mener at det er viktig å inkludere mennesker i kunsten, og kanskje er det denne mangelen på føringer som har gjort hans verk så ettertraktet? Det midlertidige verket på gamle Lade skole ble ihvertfall en stor hit. Siden den gang har Ståle nesten fått flere oppdrag enn han har tid til.  


- I morra skal jeg male den tredje veggen bare denne måneden.  


Ståle har nå malt over 16 vegger bare i Trondheim, men med så mye eksponering oppstår det mange ulike meninger om verkene hans. Det er heller ikke alle som har vært positive til kunstnerens “tagging”.


- Jeg har fått negative tilbakemeldinger også, noen synes bare det er stygt, men det får nå være greit.


Jeg har også blitt drapstruet en gang. Det er ikke egentlig noe jeg snakker så mye om. For det er egentlig mer synd på han som gjorde det selv om man skal ikke si at man skal drepe noen [...] Der var det også sprayboksene, eller konseptet “tagging” som personen reagerte på.    


Ifølge Ståle er det metoden bak maleriene folk reagerer mest negativt på. Selv om gatekunst i seg selv egentlig har blitt veldig stuerent i senere tid. Likevel har ikke endringen i anseelse endret synet på sprayboksen og kulturen rundt tagging. Her dominerer det fortsatt en skepsis for mange, mener han.


Kunstneren har mange jern i ilden, og fullførte nylig et maleri på Nyhavna i forbindelse med et bokprosjekt. Det er selvfølgelig mulig å sjekke ut for de som ønsker å se verket “før malinga rekker å tørke”. Ståle var også så snill å gi oss en egen tegning fra intervju-situasjonen, som dere kan se her (dialogen ble forøvrig klippet ut av det ferdige intervjuet).

 


Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte