Bokbarens sommeranbefalinger

Bilde av Bokbarens om holder opp bøkene vi anbefaler.
Foto: Bokbaren-redaksjonen

 

Eksamensperioden er straks over for mange av oss studenter og vi i Bokbaren-redaksjonen har tatt sommerferie, men ikke uten å gi deg noen tips til bøker du kan plukke opp nå i sommer!

 

Sommerboken av Tove Jansson 

Dette er en slik bok som blir med deg, slik har den hvertfall blitt for meg. Nesten hver sommer må jeg lese denne perlen av en roman, det blir liksom ikke sommerferie uten. I Sommerboken blir vi kjent med seks år gamle Sophia og hennes farmor som tilbringer sommerferien sammen på familiens hytte i den finske skjærgården. Hele handlingen utspiller seg på denne lille, men mystiske øya. Sammen utforsker den nysgjerrige jenta og den smågale farmoren øya. Av og til er det vanskelig å si hvem som er den eldste og den yngste av de to, for det later til at rollene stadig byttes om. Den lille boken på 187 sider rommer en hel verden, og i kjent stil bruker Tove Jansson (selveste mummitrollets mamma) et språk som er både poetisk og melankolsk. Det er som om selve øya våkner til live som en av hovedkarakterene i fortellingen. Boken er et lite kunstverk i seg selv ettersom den er full av Janssons egne tegninger!

Jeg har forsøkt å finne ut av hva det er med denne lille boken som trekker meg mot den gang på gang. Er det barnet nysgjerrighet? Bestemorens villskap? Er det båndet mellom de to? Eller er det Tove Janssons unike evne til å skape et univers som suger leseren inn? Jeg tror det er alt, og jeg håper at du som leser den får et like sterkt forhold til boken. 

– Ingeborg

 

All American Boys av Jason Reynolds og Brendan Kiely

På utkikk etter en bok som skaper gode diskusjoner over middagsbordet? Se ikke lenger enn All American Boys av Jason Reynolds og Brendan Kiely. I All American Boys følger vi historien til to vgs-elever: Rashad (en ung svart mann) og Quinn (en ung hvit mann). Guttene treffer hverandre en skjebnesvanger kveld der Rashad blir utsatt for politivold og Quinn er vitne. Beveg deg litt ut av komfortsonen og les!

– Yasiin

 

Convenience Store Woman av Sayaka Murata

De som har hørt litt på Bokbaren vet at jeg setter pris på en god bok som stiller samfunnet vårt til veggen og denne boken gjør intet mindre. Vi møter Keiko, en 36 år gammel kvinne som jobber deltid i en kiosk, er ugift og har ikke barn. Keiko er kanskje det mange ville kalt en mislykket kvinne. Familien hennes ønsker at hun skal få seg en skikkelig jobb, vennene skjønner ikke at hun ikke har funnet noen å gifte seg med og ingen forstår seg egentlig på Keiko. Keiko sliter med å forstå samfunnets spilleregler, men i kiosken har hun stålkontroll på hvem hun er. Murata setter jaget etter suksess og samfunnets normer på spissen. Keiko er en keitete, rar, men søt karakter som man lett blir glad i og beskyttende ovenfor. Hvis du trenger en kort bok, denne er bare på 160 og noen sider, for å få i gang lesegleden er dette noe for deg! Dessuten kan den leses som kritikk til kapitalisme og hvem liker ikke det?

– Marthe

 

Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle

Har du, som meg, litt for mye tid i sommer? Da er mitt forslag å lese denne mursteinen av en norsk klassiker. Lasso rundt fru Luna var Agnar Mykle sitt store gjennombrudd. Her møter vi Ask Burlefot, en romankarakter som har satt sitt preg på norsk populærkultur. Velger du å lese denne over 700 sider lange romanen vil du bli tatt med på en norsk odysse. Romanen handler om å finne seg selv etter videregående, det å bli Norges yngste rektor og noen ikke spesielt praktiske graviditeter. Om tiden strekker til bør du absolutt sette av tiden til en av de mest sentrale dannelsesreisene i norsk etterkrigslitteratur. Skulle du bli like oppslukt av denne romanen som meg, da rekker du også kanskje å lese den like gode oppfølgeren; Sangen om den røde rubin.

– Herman

 

The Gentleman’s Guide to Vice And Virtue av Mackenzi Lee 

Om du kjenner meg vet du at dette er en av mine favorittbøker og jeg vil alltid anbefale den når jeg har muligheten! Åpningen av Montague søsken-trilogien introduserer oss til en dysfunksjonell adelsfamilie i 1700-talls Storbritannia, og vår hovedkarakter Henry “Monty” Montague og hans mange problemer. Med kun ett år igjen for å få livet på plass, legger Monty ut på sin dannelsestur rundt Europa, med sin bestevenn (og livs forelskelse) Percy, og lillesøster Felicity på slep. Ting i Montys liv er alltid kaotiske og katastrofale, og det som skulle ha vært en kulturrik reise i Europa blir snart en desperat kamp om overlevelse. Vi møter pirater, hevngjerrige rikfolk, og en liten dryss fantasy i en episk fortelling som stiller Monty spørsmålet mange skeive møter: er det viktigst å overleve respektert eller å leve. 

Bli med på en humoristisk skeiv historie om å springe naken gjennom Versailles denne sommeren om du tør. 

– Helle

 

Emma av Jane Austen

Nå er det vel snart en tradisjon at jeg leser en Austen-bok over sommerferien og denne gangen står den briljante Emma for tur. Austen forteller om tittelkarakteren Emma og hennes reise gjennom å være lykkelig singel med sin forkjærlighet for “matchmaking” til å oppdage sin egen store kjærlighet. Austen er kjent for sine bastante kvinnekarakterer, stoiske kjærlighetsinteresser og morsomme farsfigurer. Jeg har sett at noen mener denne boken er bedre enn Pride and Prejudice, og jeg er spent på å se om det holder opp. Jeg inviterer deg til å se gjennom fingrene på en 16 års aldersforskjell og lese med meg i sommer!

– Marthe

 

Elskeren av Marguerite Duras

Menneskets persepsjon av tiden er relativ, for noen kan denne korte romanen være mer en lang nok for en hel sommer. Marguerite Duras er en av de mest anerkjente forfatterne i moderne fransk litteratur. Elskeren er forfatteren sitt mest kjente verk. Vi reiser til det franske Vietnam og den mektige Mekongfloden. På en ferge innledes et forhold mellom en femten år gammel fransk jente og en styrtrik kinesisk ungkar. Duras skildrer en ødelagt familie, distansert fra sitt hjemland Frankrike. Livet i kolonien fremstår surrealistisk sett fra et vestlig perspektiv. Personlig kommer jeg til å lese mer av Duras i sommer. De gode norske oversettelsene vil gi hvem som helst en god opplevelse i sommer. 

– Herman

 

Startup av Doree Shafrir 

Lyst til å hate litt på teknologibransjen i sommer? Da burde du lese Startup av Doree Shafrir. I Startup møter vi Mack McAllister, en fremadstormende CEO av en populær ny teknologi-startup. Boken viser fram skyggesiden av grundermiljøet i New York City og guttastemningen som preger bransjen. Så ta en kald drink, len deg tilbake i favorittstrandstolen, og dykk inn i denne sommersensasjonen du MÅ lese!

– Yasiin

 

One Last Stop av Casey McQuinston

I 2021 fulgte forfatter Casey McQuinston opp sin suksess Red, White and Royal Blue med det jeg alltid trenger om sommeren: en lett og ledig, søt og morsom saffisk roman. Som mange vet er jeg skeiv og leser nesten eksklusivt skeiv litteratur utenfor Bokbaren, og i løpet av de siste årene har jeg oppdaget en rekke juveler. Denne boken pryder dem alle med en søt historie om å forelske seg på New Yorks subway, et tidsreise-mysterium og mer enn noe annet et liv fylt med venner og valgt familie. One Last Stop plasserer mer enn noe annet en nydelig lesbisk kjærlighetshistorie mellom August og Jane på en rekke tog under New York og knytter samtidig et intimt bekjentskap med skeiv historie og kampen for rettigheter opp til dagens skeive miljøer. Absolutt en must-read for alle som elsker kvinner og vår rett til kjærlighet like mye som meg! 

– Helle 

 

Garasjeland av Frode Grytten 

Vil du reise verden rundt i sommer uten å reise deg fra hengekøyen i hagen? Da må du lese Garasjeland, for i syv noveller fordelt på 145 sider tar Frode Grytten deg med til Oslo, Bergen, Torrevieja, Sotra, Paris, Las Vegas og ikke minst Garasjeland. De syv novellene er uavhengige og kan leses hver for seg, men felles for alle er at de handler om kjærlighet og ensomhet. De forteller såre historier om hvordan det er å befinne seg utenfor fellesskapet og være et avvik fra normen. I hver novelle kommer vi under huden på hovedkarakterene og sitter igjen med menneskene bak fasaden. Denne boken passer for alle, men kanskje særlig deg som vil finne lesegleden igjen eller ikke vil forplikte deg til en evig lang roman - da er en god novellesamling perfekt!

– Ingeborg

 

God sommer-hilsen Bokbaren!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte