Daniel Kvammen om nytt album, klining og brune bananer

kvam
Foto: Guro Stamland

 

Tekst: Alvar Øyasæter

 

Det er lenge siden man har vært på konsert. For noen av oss, som Daniel Kvammen, er det også lenge siden man har spilt konsert. Men der mange har tonet ned sceneshowet, har Kvammen heller valgt å gjøre noe han aldri har gjort før. Han har gått stort, fremfor å gå hjem. 

-Hvis jeg kan skryte litt av meg og mine, vi har bestemt oss for at hvis vi skulle turnere under Korona skulle vi ikke la viruset definere hvor stort opplegget skulle være. Vi har forholdt oss til at det bare er 100 som kommer, men det blir ikke bare meg og en gitar for å si det sånn. Det er første gang vi gjør dette, så det er verdenspremiere i verdens navle Trondheim.

 

Etter å ha debutert i 2015 har Kvammen spilt utallige konserter. Men rideren hans er allikevel mer ydmyk nå enn den var da han først startet å turnere. 

-Når jeg startet med dette i midten av 20-årene tenkte vi alle at vi var megastjerner, så den ene skulle ha noen sokker og den andre en flaske sprit og slikt. Og så skjønte vi at konsertprodusentene, de syntes jo vi var noen forbanna rasshøl. Så vi har tonet det veldig ned nå, og skrevet en veldig fin raider. Og for de spesielle kravene vi har, har jeg skrevet typ “Vi har dessverre en pianist som tror han er Beyoncé, så han vil gjerne ha en flaske Pinot Noir.” Så vi prøver å være litt mer ydmyke. Jeg skriver også mye om frykten min for å bli tjukk, og at jeg gjerne ønsker sunn mat.

 

Vi spør om vi kan bestemme en ting han skal ha på rideren fremover, og valget faller på enten en svært grønn eller en svært brun banan.

-Da jeg flyttet til Oslo, gikk jeg til grønnsakshandleren på hjørnet. De hadde to hauger med bananer, en grønn haug og en gul med brune prikker. Så jeg tok de gule og brune fordi jeg synes de er gode, og mannen bak disken spør “Skal du ikke ha de grønne?”, og jeg svarer at jeg synes de litt brune er best hvorpå han svarer “Fyfaen, du har greie på bananer ass.” Og siden den gang har jeg tenkt at faen, jeg har greie på bananer! Så jeg velger nok en brun banan på rideren.

 

Etter samarbeid med godt etablerte artister som Lars Vaular og Gabrielle, er Kvammen helt klar på hvem han hadde laget musikk med om han kunne velge fritt.

-Jeg hadde valgt Aslag Haugen fra Hellbillies. Det er han, eller så skulle jeg gjerne gjort en duett med Veronica Maggio. Men Aslag Haugen er stemmen av min barndom. Jeg er fra Geilo, som ligger rett ved Ål hvor Hellbillies er fra, så jeg har vært på utallige konserter og klint mye til de låtene der.

 

Apropos klining har mange av Kvammens låter egne "Klineversjoner" på Spotify, og vi får vite hvordan begrepet oppsto.

-Nei, nå gir jo alle ut “Acoustic version” av sangene sine, og jeg synes det er litt teit. Så jeg tenkte jeg skulle lage mitt eget begrep. Men jeg har lurt på om jeg begynner å bli for gammel for å bruke begrepet kline-versjon? Jeg er jo tross alt 32 år.

 

Vi forsikrer han om at det er innafor med klineversjoner, og spør heller når vi kan vente å høre nye klineversjoner eller musikk generelt fra han.

-Jeg vet ikke om dere har fått det med dere, men det er jo noe som heter Korona. Albumet skulle egentlig kommet ut for to uker siden, men vi tenkte at vi ønsker å turnere skikkelig med ny plate. Så vi turnerer nå, og så kommer albumet til høsten med ny turne da. Og siden jeg er arbeidsnarkoman blir albumet bare bedre og bedre. Jeg lager bare mer og mer musikk, og spør flere og flere om de vil være med.

 

Nysgjerrigheten vår vokser, men Kvammen vil ikke røpe eksplisitt hvem han har fått med seg på den nye platen.

-Jeg skal ikke avsløre noe, men det kan hende det ligger et hint i dette intervjuet. Nei, det skulle jeg kanskje ikke sagt.

 

Du kan høre resten av intervjuet med Daniel Kvammen i vår siste sending.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte