Derfor bør du få med deg Mayhem

Foto: foto.samfundet.no

Foto: foto.samfundet.no

 

Norske Mayhem er internasjonalt kjente navn innen svartmetallsjangeren. På fredag gjester de Samfundet, og det er ikke en sjanse du burde la gå fra deg. Radio Revolts Blyforgiftning deler ut to billetter til den som sender inn sitt beste metalløyeblikk (blyforgiftning@radiorevolt.no). Her kan du lese om hvorfor du burde gjøre akkurat det.

 

Et stykke norsk musikkhistorie

Det er ikke en hvilken som helst konsert vi skal være vitne til i Storsalen på fredag. Mayhem framfører nemlig sin aller mest kjente skive, De Mysteriis Dom Sathanas, i sin fulle lengde. Da den ble sluppet i 1994 var den like revolusjonerende som den var iskald og bekmørk. 

 

Det er ikke feil å påstå at denne skiva var såpass sjangerdefinerende at den markerte starten på svartmetallens andre bølge, der norske band dominerte verden.

 

Som student er sannsynligheten stor for at du ikke kan huske kirkebrannene og «satanismekulturen» som skremte livet av mer eller mindre gudfryktige nordmenn på begynnelsen av nittitallet. Likevel har du nok hørt om Varg Vikernes, dengang bedre kjent som Greven. Varg selv spilte bassgitar på plata Mayhem framfører på fredag. Han ble kort tid etter dømt og fengslet for drapet på gitarist Euronymous, samt for flere kirkepåtenninger.

 

Turbulente bandsammensetninger

Det er helt normalt at band som har holdt koken siden tidlig åttitall går gjennom noen endringer i medlemssammensetningen, men det skal litt til å slå Mayhem. I dag er det kun bassist Necrobutcher (Jørn Stubberud) som står igjen blant gruppas originale medlemmer, og han tok dessuten en pause fra 1991 til han tok over igjen for Varg i 1994. 

 

Et vanlig spørsmål blant Mayhem-tilhengere er hvilken vokalist man foretrekker. De har nemlig hatt hele åtte av dem. En av dem, svensken Per Yngve Ohlin - bedre kjent under det passende tilnavnet Dead – er kjent for å ha tatt sitt eget liv og skal heller ha vært en svært eksentrisk fyr med en dyp fascinasjon for døden. Blant annet pleide han å grave ned klærne sine så de skulle lukte av forråtnelse. 

 

Ellers har bandet vært gjennom fem forskjellige gitarister, tre bassister og tre trommeslagere der flere av dem gjerne har vært med i to forskjellige perioder. To medlemmer døde i rollen under brutale omstendigheter og en tredje ble altså fengslet for drapet på en av dem.

 

Det ypperste av tidlig norsk svartmetall

En musikkskive blir sjeldent legendarisk kun på grunn av sine omstendigheter. De Mysteriis Dom Sathanas er et grensesprengende mesterverk som skulle ha innflytelse på tusenvis av langhårede og  svartkledde utover nittitallet. 

 

I motsetning til death metal, en sjanger som liksom sin svarte bror utviklet seg fra åttitallets thrash metal, ligger ikke svartmetallens styrke og egenart i dens hurtighet eller eller brutalitet. Derimot er svartmetall en sjanger som gjennom sin subtilitet og enkelhet søker å beskrive et kaldt og mørkt følelsesliv. 

 

Nettopp dette mestret Mayhem på en ypperlig måte i 1994. Gitar og trommer fungerer som et hurtig, men monotont, bakteppe for et stemningsfullt vokalspill. Tidvis er det også bassgitaren som spiller sakte og subtile melodier over bakteppet. Resultatet er en overraskende leken og effektiv dynamikk med et mektig lydbilde. Mayhem er alt annet enn kjedelig for den som lytter.

 

Hvem som helst kan ikke lage et sjangerdefinerende album, og Mayhem har vist seg å heller ikke være hvem som helst. De har siden De Mysteriis Dom Sathanas fortsatt med å eksperimentere og sprenge grenser. I 2007 fikk de Spellemannsprisen i klassen metall for skiva Ordo ad Chao og med sin siste utgivelse Esoteric Warfare fra 2014 viste de at de fortsatt har mye å gi. Alt ligger med andre ord til rette for en opplevelse av de helt store i Storsalen førstkommende fredag.

 

 

Blyforgiftning spiller ny og gammel musikk innen metall og hardrock hver tirsdag klokka 18.00 på Radio Revolt.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte