Det er slutten på en æra

Flomlys: tre personer - han i midten og hun til venstre holder en genser oppe mellom seg, samtidig som han i midten tar hen til høyre i hånda.
FOTO: Flomlys

Etter nesten to tiår har den amerikanske fotballspilleren Tom Bradys karriere i New England Patriots over.

Tekst: Herman Amundsgård

Det er utfordrende tider for oss alle. Landet er nede, økonomien stuper, vi får ikke engang dra på hytta eller på besøk til kjente og kjære. Tidligere, når tidene har vært vanskelige, har vi som er interessert i idrett hatt noe å støtte oss på, men selv dette er tatt fra oss.

Men mellom all triksing med dorull, joggeturer i marka og utøvere som stolt viser frem trengingsstudio de har i kjelleren, er det en nyhet som har fått idrettsverden til å klø seg i øynene. Nemlig at Tom Brady er ferdig i New England Patriots.

Ikke bare en utøver, men en juksemaker, et sjarmerende glis, en vinner og ikke minst en levende GOAT (greatest of all time).

Tidlige år

Vår mann ble født sommeren 1977 i den lille byen San Mateo i delstaten California. Her starter vår lille pilgrimsferd for amerikansk fotballs Jesus. Brady kunne kanskje ikke gå på vann eller gjøre vann om til vin, men han kunne kaste den karekteristiskte «gridiron» ballen hardt og presist. Han var også en intelligent spiller som kunne lese spillets utfall, ofte før ballen var i spill.

Etter endt videregående flyttet Brady på tvers av USA til Ann Arbor for å spille fotball for University of Michigan. Etter fire år for «the Wolverines» gjorde dagens mann seg klar for det største stjernegalleriet i amerikansk fotball, nemelig NFL. Det ble imidlertid en tung start, han ble valgt som nest sist i 1999 valget av New England Patriots.

NFL karrieren

Kanskje det var det skinnende gliset, eller kanskje den perfekte kjevemuskelaturen som gjorde at lagets trener Bill Belichick til slutt valgte denne mannen til sitt lag. Grunnen er det få som vet, men året 1999 begynte en ny tidsregning i Amerikansk fotball.

Tom Brady, sammen med sitt lag Patriots, vant det som vinnes kunne og det opp til flere ganger. Det ble hele seks Super Bowl-ringer, fire Super Bowls mest verdifulle spiller, tre NFLs mest verdifulle spiller, samt en hel haug med andre meritter som jeg ikke trenger å ramse opp for at dere der hjemme skal skjønne hvor god denne utøveren er.

Det var ikke bare rent spill, Brady og Patriots ble flere ganger tatt i kontroversielle episoder som «deflate gate» i 2014, «spygate» i 2007 og «Tuck Rule» i 2001. Alt i alt er dette blitt glemt, selv den beste iblant oss trenger litt hjelp.

Dynastiet når sin ende

Men i disse koronatider kom altså nyheten om slutten. Etter 20 år er Tom Brady ferdig i Patriots, kontrakten ble ikke forlenget og Brady flytter nå kone og barn ned til Florida hvor han skal spille for Tampa Bay Buccaneers. For selv i en alder av 42 år er Brady langt ifra ferdig med å spille sporten han elsker.

Dessverre er faktum er at idrettsverden nå må ta farvel med en æra og vi kan med glede se tilbake på Tom Bradys karriere og smile litt for oss selv.

For flere historier om amerikansk fotball sjekk ut Flomlys episode 50 hvor vi snakker om Kansas Chiefs, laget som endelig vant igjen tronen etter 50 år.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte