Digresjonen rangerer: Top fem kuleste gudinner

Digresjonen
 

Tekst: Haakon Gunleiksrud    Foto: Foto: Vilde Fredrikke Osbakk

Du trenger ikke vite hvilke gudinner blant alle religioner og mytologier som er kulest, sier du? Vel, tro om igjen.

I en unntakstilstand, som attpåtil er i ferd med å bli en ny hverdag, er det viktig å holde seg selv underholdt. Dette kan innebære så mangt, men vi i Digresjonen vil påstå at å gjøre et dypdykk inn i tilsynelatende unyttig kunnskap aldri bør undervurderes. 

Så, som vår gave til deg, kjære lytter/leser, vil vi presentere en deilig dose kunnskap du ikke visste at du trengte. I denne lett gjennomarbeidete, høyst kontroversielle, og stykkevis offisielle kåringen, rangerer vi de fem kuleste gudinnene gjennom historien.

5. Hestia

Hestia er en gresk gudinne som hersker over familien og ildstedet eller hjemmet. Når du og dine medmennesker samler dere til et trygt og varmt område, er det Hestia som våker over dere. Hun er i tillegg den eldste av alle de olympiske gudene og søsteren til Zevs.

4. Artemis

Artemis er gudinne for veldig mye: hun er både jaktens, skogens, dyrenes, fruktbarhetens og dødens gudinne. I tillegg beskytter Artemis fødende kvinner. Hun kommer fra gresk mytologi, og er datter av Zevs og tvillingsøsteren til Apollon. Artemis fremstilles ofte med ville dyr rundt seg, og går alltid med pil og bue. Artemis skal også ifølge legenden ha drept alle 14 barna til halvguden Niobe med pilene sine.

3. Athene

Ikke overaskende er denne listen dominert av greske gudinner. Athene er også fra gresk mytologi, og er gudinnen for kunnskap. En av mytene om Athenes opprinnelse var at hun sprang ut av Zevs, hennes fars, hode. Dette skjedde etter at Zevs lurte Athenes mor, Metis, til å forvandle seg til en flue. Dette fulgte Zevs så opp med å spise Metis. I tillegg til å være gudinne for kunnskap og utdanning er også Athene en krigsgudinne, og avbildes ofte fulgt av en ugle.

2. Bast

Bast, eller Bastet, er enda en krigsgudinne, men denne gangen fra oldtidens Egypt. Bast hadde hodet til en løve, men er også ofte blitt fremstilt med et kattehode. Som kjent var jo kattene hellige i Egypt på den tiden. Bast var også knyttet til solen. En viktig del av hva som gjør Bast til en så heftig gudinne er at de i kulten som tilbad Bast visstnok holdt storslagne fester.

1. Kali

Triumferende på toppen av denne prestisjetunge kåringen finner vi Kali fra hinduismen. Hun er en av de mer fryktinngytende gudinnene, og fremstilles gjerne med en krans avhugde hoder hengende rundt halsen. I tillegg avbildes Kali ofte i vill dans på en slagmark eller en likbrenningsplass. Hun er gudinnen for død og ødeleggelse, og tilbes ofte med blodige ofre av geiter. Som en avsluttende merknad er Kali også kjent for å ha mange armer, og for å drikke blod.

Vil du høre mer om guder, gudinner og mytologi? Da kan du høre Digresjonens siste sending om nettopp dette under! 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte