Drep bestevennen din, skyldig eller uskyldig

Among Us
Foto: Nerdeprat

Tekst: Thai Thanh Nguyen

Har du alltid mistenkt at en av vennene dine hadde vært en god sosiopat? Nå trenger du ikke gjette mer, bare spill Among Us med dem! Among Us er et spill hit som er utviklet av og utgitt av det amerikanske spillselskapet Innersloth, som tidligere også har utgitt The Henry Stickmin Collection. Among Us ble opprinnelig lansert i november 2018, men har i det siste eksplodert i popularitet, blant annet takket være interessen på streaming plattformen Twitch og videoplattformen Youtube.

Among Us kan kategoriseres som et sosialt deduksjonsspill med en ny vri. Spillet henter tydelig inspirasjon fra klassikere som One Night Ultimate Werewolf og Town of Salem, som begge har satt sitt preg på sjangeren. Spillet kan spilles med fire til ti spillere, og kan både spilles med venner og fremmede.

Stille før stormen

I Among Us blir spillerne delt i to lag. Det ene laget består av et mannskap som har som mål å utføre små oppgaver i form av minigames for å fikse skipet, og underveis finne ut hvem bedragerne er. Mannskapet vinner spillet dersom de fikser alt på skipet eller finner ut hvem bedragerne er, før bedrageren dreper så mange at man ikke lenger kan stemme ut bedragerne ut.

Det andre laget består av en til to bedragere. Målet til bedragerne er å drepe så mange som mulig, før de blir oppdaget og kastet av skipet. Som bedrager har man også muligheten til å sabotere viktige systemer i skipet, som for eksempel oksygenet slik at mannskapet enten må fikse oksygenet innen en viss tid, eller tape. Hvem som er på hvilket lag skjules inntil den enkelte spilleren blir stemt ut eller drept.

Hver gang noen finner et lik, kan dette rapporteres. Dersom det rapporteres, blir alle forflyttet til samme rom og diskusjonsfasen starter. Det er i diskusjonsfasen among us virkelig er skinner.I denne fasen forklarer spillerne hva de har drevet med, de diskuterer og anklager spillerne som de tror er skyldige og gjør sitt beste for å finne ut hvem som er bedragerne. Deretter får spillerne en begrenset mengde med tid for å stemme på den de tror er bedrageren. Dersom flertallet er enige blir personen kastet ut av skipet uavhengig om de er skyldige eller ikke.

Tomme anklagelser

Det er i øyeblikk som dette at sosiale deduksjonsspill virkelig viser sine styrker. I et spill om informasjonsdeling, samarbeid og løgn, er det virkelig gøy å se hvordan venner, familier og kjærester lett kan miste tilliten til hverandre over småting.

I et av mine favorittøyeblikk mistenker jeg min kollega Sander fra Filmofil for å være bedrager, rett og slett fordi han står i et hjørne og for meg virker mistenksom, eller “sus” som det også ofte kalles i spillet. Dette fører til en komisk spurt mot midten av kartet for å kalle et nødmøte, hvor jeg gjennom min sosiale (u)dyktighet greier å overtale resten av mannskapet til å kaste Sander av skipet, for å så innse at han er uskyldig.

Among Us briljerer som et sosialt partyspill, og gjør en utmerket god jobb som et samlingspunkt for venner og familie å bruke sine beste lyvetriks. Spillet er lett å lære og engasjerer alle gjennom hele spillets runde, selv de spillerne som uheldigvis har blitt drept tidlig i spillet. Dette gjør Among Us til et sterkt bidrag i den sosiale deduksjonsspill-sjangeren, og et spill som definitivt er verdt å prøve.

Among Us kan spilles på tvers av plattformer og er tilgjengelig for en billig penge på Steam på pc, men er gratis gjennom Google Play på Android og App Store på Iphone for de som ønsker å spille på mobil.

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte