En smakebit av Sonisk
Tekst av: Sondre Granås, Gvantsa Hedvig Utmelidze og Mats Fosdahl
Sonisk musikkfilmfestival er tilbake, og skal lyse opp Trondheim med magiske filmopplevelser nok en gang. Denne helgen, 24.-27. november har du med andre ord muligheten til å gjemme deg unna fra høstens rasende uvær og inn i varmen hos Cinemateket i Olavshallen, hvor du kan nyte en nøye utplukket bukett av musikkfilmer.
På tirsdag var enkelte (inkludert oss) så heldige at de fikk med seg en første smakebit av festivalen. Da viste de, i regi av filmklubben ved Studentersamfundets kulturutvalg, Stop Making Sense (1984), en konsertfilm av bandet Talking Heads. Filmen har, med god grunn, vært en gjenganger hvert år siden festivalen startet, og vises igjen på lørdag kl. 21:30. Anbefales!
I tillegg til denne, er det flere godbiter å ta av denne helgen. Men før du kaster deg hodestups ut i en verden fylt av sensoriske opplevelser, lurer du kanskje på hva musikkfilmer er – og er det virkelig verdt å bruke den dyrebare helgen sin på det? Spør du oss, er svaret klart og tydelig ja.
Hva er Sonisk og musikkfilmer?
For tre år siden ble Sonisk arrangert for første gang, som et prosjekt født på et nachspiel av festivalsjef Knut Martin Kristensen. Festivalen er den første av sitt slag i Norge, og er et klart høydepunkt når det kommer til høstens kulturprogram.
De viser i totalt 14 filmer, hvor alle handler om noe musikkrelatert. Det kan for eksempel være konsertfilmer (Stop Making Sense), turnéfilmer (Stein og stjerner) og dokumentarfilmer (Some Kind of Monster). Fellesnevneren er altså at du får servert god musikk oppå den ellers råe filmopplevelsen.
Vil du vite mer om festivalen, musikkfilmer og fjorårets program, kan du sjekke ut den todelte sendingen vår med tidligere festivalsjef Knut Martin Kristensen fra forrige semester.
Innledningsvis anbefalte vi filmen Stop Making Sense om de legendariske konsertene Talking Heads spilte på Pantages Theatre i Hollywood i 1983. Det var litt råttent, for den er nemlig utsolgt. Men la det heller stå som et vitnesbyrd om kvaliteten på filmene som vises denne helgen. Det er fortsatt 13 utrolig gode filmer man burde få med seg. Her er noen av de vi gleder oss mest til.
Since Yesterday: The Untold Story of Scotland’s Girl Bands (2024)
Dir. Blair Young og Carla J. Easton
Gutter har lenge dominert musikk- og kunstscenen, og jeg synes derfor at det er viktig å lære om jentene i denne industrien. Since Yesterday: The Untold Story of Scotland’s Girl Bands skal spilles på lørdag kl. 12:00, og der kommer du til å lære viktigheten av jenteband.
Vises: Lørdag, 26. oktober, kl. 12:00
Little Eden: A Film About The Bevis Frond (2024)
Dir. Rob Curry og Tim Plester
Little Eden: A Film About The Bevis Frond følger Nick Salomon, mannen bak The Bevis Frond. Den forteller om hvordan man klarer å overleve som liten artist. Hvem er denne mannen som har vært så viktig for blant annet psykedelisk-, folk- og indierock, men fortsatt ikke har hatt en radiohit?
Vises: Søndag, 27. oktober, kl. 14:30
– Gvantsa Hedvig Utmelidze
Stein og stjerner (1994)
Dir. Odd Syse og Lars Nilssen
Våren 1994 dro Dumdum Boys og Bel Canto på den antirasistiske turnéen Cirkus Midgaard. I senere tid har bandene blitt hyllet opp i skyene for sine bidrag til den norske musikkscenen, men man skal ikke kimse av renomméet de også hadde den gang.
Den gangen, som nå, var disse noe av det fremste du kunne få med deg av lokal musikk når det kom til liveopptredener. Det var full fyr og mye hud og hår. Jeg gleder meg stort til å få et innblikk i en tid for lengst svunnen, drømme meg bort, for så å bli slengt tilbake til virkeligheten med et brennende ønske om å en gang få oppleve et lignende sirkus.
Dette er i tillegg en spesialvisning, hvor filmskaperne Odd Syse og Lars Nilssen kommer for å prate med museumsdirektør Arfinn Stendahl Rokne fra Rockheim og Ringve musikkmuseum i forkant av visningen.
Vises: Fredag, 25. oktober, kl. 18:30
– Sondre Granås
Eno (2024)
Dir. Gary Hustwit
So tired, soul searching
I followed the sounds to a cathedral
Imagine my surprise to find that
They were produced by Brian Eno
sang MGMT en gang. Gudfar av ambient, Remain In Lights-produsent, innspillingstitan og kreativt mitokondri Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno har stått bak det meste innenfor moderne musikk. Han begynte i Roxy Music, og endte med å endre musikken. Dette burde være velkjent. Men, hans personlige historie er ikke like kjent, og som en veletablert Eno-forkjemper ønsker jeg å vite mer.
Det er rett og slett utrolig at det har tatt så lang tid å produsere en kvalitetssikret dokumentar om denne mannen, men nå er den endelig her. Eno vises fredag kl. 21:00, og forhåpentligvis får vi se litt mer av dette krafthuset som alltid har likt seg litt bak kullissene.
På internett er det oppgitt at dokumentaren er generativt satt sammen, som speiler hans kreative eventyr og etablering (av termet, i hvert fall) av uendelig og «tilfeldig» generativ musikk. Det er en interessant måte å sette sammen et verk, og jeg gleder meg til å se hvordan dette utspiller seg på lerretet.
Vises: Fredag 25. oktober, kl. 21:00
– Mats Fosdahl
Som det kanskje står tydelig innen nå, gleder vi oss stort til helgen, og vi håper å se så mange av dere der som mulig. Hvis du ikke har tid, eller du er nysgjerrig på hva Sonisk og musikkfilmer er, kan du sjekke ut sendingene våre fra forrige semester. I de prater vi med én av de som startet festivalen, Knut Martin Kristensen, om oppstarten, diskuterer filmene som har vært med tidligere, og hører på musikken fra filmene.
– Punsj
Nyttige lenker:
Sendingen med Knut Martin, del 1
Sendingen med Knut Martin, del 2