Er det egentlig miljøvennlig?

-placeholder-
Tekst: Katrine Gjestrum                Foto: Jonas Aagaard

Er det egentlig miljøvennlig?

Vi mennesker liker å ta det rette valget. De fleste av oss ønsker det beste for den neste generasjonen, men vet vi egentlig hva som er best for kloden vår?

Bærekraftig tenking har blitt mer og mer på moten, noe som er positivt, men det har også sine negativ sider. Vi blir konstant eksponert for informasjon om hva som er mest miljøvennlig og hvordan vi kan skape en grønnere fremtid. Hvordan kan vi vite om dette stemmer?

Som alt annet i verden er det folk som fokuserer mer på det økonomiske enn det etiske, selv når det kommer til bærekraftighet. Det finnes også et hav av utdatert forskning og fordommer. Uillustrert vitenskap har derfor gått vitenskapelig til verks for å finne ut hva som er sant og hva som kun er en grønnvasking.

El-biler blir introdusert fra leverandørene som et viktig grep for å realisere en bærekraftig framtid. Biler drevet av elektrisitet er mer energieffektive. Disse bilene bruker ikke energi på lys, varme og vibrasjon og selvfølgelig er utslippet av CO2 betydelig mindre. Men dette er kun i bruksdelen av livssyklusen til bilen. For å finne ut om el-biler faktisk er miljøvennlig må vi sammenligne fossile og ikke-fossile bilers liv fra krybbe til grav.

Produksjonen av en el-bil krever 44 prosent mer CO² enn en bensinbil. Grunnen til dette finner vi i elbil-batteriene. Her blir det er brukt flere metaller som må bli hentet ut fra gruver, som igjen krever mye energi. Metallene som kreves er forøvrig også en ressurs som jorden kan risikere å gå tom for, i likhet med fossile brennstoff. Når det er sagt produserer bensinbilene til sammen 24 prosent mer CO² i løpet av hele livstiden.

I dette tilfelle ble det ett poeng til el-bilen, men det mangler fremdeles mye forskning og erfaring for å finne hvem som egentlig er vinneren denne miljøkampen.

Ved siden av el-bilene er det flere miljøspørsmål som trenger svar. Lønner det seg å bruke handlenett? Hvilket stoff er verst å lage klær av? Er det egentlig noe vits å resirkulere? I sendingene «Hvor bærekraftig er det egentlig» hjelper Uillustrert vitenskap deg meg å løse noen av disse mysteriene.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte