Filmene du bør ha sett fra 2019

Tekst: Jarand Fredheim

Selv om 2019 er bak oss og vi skal ut med det gamle og inn med det nye er det alltid noe fra året som var det er verdt å se tilbake på, kanskje til og med ta vare på. Både drama-, sjanger-, fremmedspråklig- og animasjonsfilm fikk plass på årets list. En god representasjon over hvor mangfoldig filmtilbudet i 2019 har vært. Selve lista finner du her, for å høre hva vi synes om filmene kan du sjekke ut årets aller første listesending!

10. Ford v. Ferrari
Historien om designer Caroll Shelby og sjåfør Ken Miles forsøk på å bygge en bil som vil revolusjonere racingsporten fortelles som en fengslende “underdog story” av regissør James Mangold.

9. Knives out
Regissør Rian Johnson vender tilbake til originale prosjekter etter The Last Jedi med sin utgave av et godt gammeldags mordmysterium og med en helt vidunderlig rollebesetning. Når krimforfatter og familieoverhode Harlan Thromby blir funnet død morgenen etter sin 85 bursdag får detektiv Benoit Blanc i oppgave å løse saken. Dette fører fort inn i et nett av løgner og forviklinger.

8. Blindspotting
En av våre favoritter fra fjorårets Kosmorama, og nå tilgjengelig på Netflix! Filmen handler om Collin som er ute på prøveløslatelse etter en voldshendelse. Mens Collin evaluerer forholdet til sin bestevenn, forsøker å gjenforenes med ex-kjæresten og ser hjembyen Oakland gradvis gentrifiseres utforsker filmen både rase- og klasseforskjeller i USA med en rå kinetisk energi.

7. Marriage Story
Noah Baumbachs film om et ekteskap i oppløsning er utvilsomt satt til å ta noen Oscar-statuetter, særlig for skuespillet til Adam Driver og Scarlett Johanson som gnistrer i rollene som et par som forsøker å komme gjennom en skilsmisse uten å la det ødelegge livene deres.

6. Midsommar
Nok en film om å gjøre slutt på et vanskelig forhold, men her i skrekkfilm-drakt. Når en gjeng amerikanske antropologistudenter reiser til idylliske Holga, Sverige for å overvære den hedenske midsommer-festivalen begynner sprekkene det dysfunksjonelle forholdet til Dani og Christian å bli mer og mer synlig. Samtidig foregår det noe som ikke stemmer helt i Holga.

5. Klaus
Klaus har fort blitt årets definitive julefilm-nykommer. Den animerte spillefilmen handler om den bortskjemte rikmannssønnen og postmannlærlingen Jasper. Han får et umulig oppdrag i et frossent ingenmannsland,men blir snart venner med den einstøige leketøysmakeren Klaus. Jaspers plan om å drive et suksessfullt postkontor blir fort en mye større historie om gode gjerningers iboende kraft.

4. Shoplifters
Regissør Hirokazu Koreeda finner vinduerlig dybde i historien om en gruppe med småkriminelle i Japans underklasse som tar inn en ung jente som åpenbart mishandles av foreldrene sine. Gjennom den kompliserte dynamikken som oppstår blant karakterene utforskes hva som gjør en familie og hvem som tar vare på oss, i tillegg til å blottlegge deler av Japans underklasse.

3. The Favourite
Årets mest moderne kostymedrama kommer i form av The Favourite. Filmen viser dronning Anne av Storbritannias siste år og fokuserer på maktspillet mellom to av hennes nærmeste kompanjonger Sarah og Abigail. Med gnistrende hovedroller og nydelig kinematografi skildrer The Favourite en klassisk sjanger på en helt ny måte.

2. Eight Grade
Komiker Bo Burnhams regidebut knuser hjerter med hans skildring av det vanskeligste året i alle tenåringers liv, nemlig åttende klasse. Eight Grade følger den keitete og upopulære jenta Kayla mens hun forbereder seg på overgangen fra ungdomsskolen til USAs svar på VGS.

1. Portrait of a lady on fire
Som det andre, og offisielt foretrukken, kostymedramaet om kjærlighet mellom kvinner er Portrait of a lady on fire en film garantert til å ta pusten fra deg. Når en ung maler blir hyret for å male portrett av en kvinne som skal giftes bort utvikler det seg snart et nært vennskap mellom de to kvinnene. Over et par uker opplever de to følelser nok for et helt liv.

Med det nye året unnagjort er Filmofil klare for filmåret 2020 med nyfunnen iver og evig entusiasme!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte