Filmofil tips: se en LANGfilm i påsken.

Tekst: Jarand Fredheim


Mens vi stadig sitter inne og påskeplanene er avlyst har tiden aldri vært bedre for å få ryddet unna et par filmer som du har hatt lyst til å se, men unngått fordi de er alt for lange. Eller kanskje du har sett deg mett på serie-marthon og trenger en lang sammenhengende historie som fyller like mye tid som en hel sesong av Friends. Her er Filmofils liste over veldig lange filmer som fyller en hel dag.

A brighter summer day (1991)
Tilgjengelig fra Criterion.
Det fire timer lange dramaet om Taiwansk ungdom på 60-tallet er ofte regnet som et av 90-tallets største mesterverk. Filmen var lenge tragisk undersett og lite tilgjengelig, men har endelig fått høste fortjent anerkjennelse på 2010-tallet. Regissør Edward Yang var en av de mest prominente filmskaperne under den nye taiwanske filmbølgen og A brighter summer day regnes som hans mesterverk. Filmen forteller historien om en familie og de mange menneskene som omgir dem under en tid hvor landet var i endring. Gjengkriminalitet, amerikansk kultur, innvandring og politistaten er blant de mange store temaene filmen skildrer gjennom de intime historiene til karakterene sine, men først og fremst er det filmens melankolske og nostalgiske atmosfære som får tiden til å renne fra deg.

Lagaan (2001)
Tilgjengelig på Netflix.
Bollywood har en unik tilnærming til filmproduksjon, og jeg fikk en gang fortalt fra en inder at Bollywood-filmer er så lange fordi publikum vil sitte så lenge som mulig i et rom med aircondition. Hvis det er tilfellet er Lagaan leverer kvalitet utover avkjølingstid. Det nesten fire timer lange kostymedramaet om en cricket match har både energiske musikalnumre, samfunnskritikk og et kjærlighetstriangel, som kanskje til og med er en firkant? En indisk landsby under britisk kolonistyre mener skatteniåvet britene påtvinger de er urimelige og britene, som de hovne og oppblåste imperialistene de er, velger å la det hele bli avgjort gjennom en cricket-match. Filmen er et lite stykke Bollywood-historie og var i sin tid den største produksjonen gjort i landet. I hovedrollen er også landets aller største filmstjerne: den evig karismatiske Aamir Khan. Indisk film har mestret melodramaets kunst, og Lagaan er et godt sted å begynne utforskningen av en av verdens største filmindustrier.

The irishman (2019)
Tilgjengelig på Netflix.
The Irishman er basert på boken I Heard they paint houses, den biografiske tilståelsen til en gammel mafialeiemorder, og strekker seg fra 1950 til 2000. Filmen skildrer livet til Frank Sheeran, en mann som tjente til livets opphold med å “løse problemer” for mafiaen.The Irishman er både et intimt karakterstudie av en mann som levde på blodpenger og prisen han måtte betale, og en mangefassetert skildring av det amerikanske samfunnet krydret med en moralsk lekse i beste Scorcese-stil. Regissøren har brukt store deler av sin karriere på å skildre fascinasjonen med livets skyggeside og den uunngåelige tragedien som følger med. Her får han muligheten til å skildre et liv hvor du enten ender opp død eller fullstendig alene, og stiller et spørsmål ved om det i det hele tatt er en forskjell på disse tingene.

Robert De Niro og Joe Pesci glemmer å holde 1-meters avstand i The Irishman. Foto: Netflix

Lawrence of Arabia (1962)
Tilgjengelig på Netflix.
Det er ingen som er så smukk som Gaston, og det er heller ingen som lager episke storfilmer som David Lean. Nok en fire timer lang anbefaling, men fire timer må også til når man skal skildre livet til T. E. Lawrence, den britiske offiseren som samlet de arabiske stammene under første verdenskrig. Lawrence forblir en kontroversiell historisk karakter og det episke dramaet skildrer både hans triumfer og nederlag på like storslagne måter. Filmet på 70mm film, som er et av de aller største filmformatene, er hvert eneste bilde i filmen til å miste pusten av. Filmen finner like mye skjønnhet i den golde ørkenen som i de krystall-blå øynene til hovedrolleinnehaver Peter O’Toole, som forsåvidt også gjør en av sitt livs roller i filmen.

Once upon a time in the west (1968)
Tilgjengelig på Netflix.
Myten om den amerikanske ville vesten lever i beste velgående på film, og den definitive versjonen er sjokkerende nok skildret av italieneren Sergio Leone. Han er kanskje best kjent for å ha gjort Clint Eastwood til en stjerne, men Once upon a time in the west forblir min personlige favoritt fra regissøren. Filmen er en skitten og episk hevnfortelling satt til industriens inntog i det ville vesten, i form av jernbanen. Charles Bronson, bevæpnet med et munnspill og en pistol hjelper en ung enke forsvare landet sitt mens han selv leter etter hevn. Filmen er ren filmskaping fra ende til annen og har noen av de kuleste øyeblikkene du noensinne vil oppleve på film.

Ringenes herre trilogien (2001-2003)
Tilgjengelig på Netflix.
Selv om Ringenes Herre trilogien består av tre filmer var de alle del av en stor, sammenhengende produksjon og enkeltfilmene kan (og noen mener burde) sees på rekke og rad. I sine utvidede versjoner er hele trilogien 11 og en halv time lang, men eposet om slaget om Midgard transporterer deg til en annen verden og fyller tiden med både pulserende slag og idyllisk sjarm. Regissør Peter Jackson har forvandlet J.R.R Tolkiens episke saga til et av de best realiserte action-eventyrene i filmhistorien. Filmet i New Zealands vidunderlige natur forvandles det ville landskapet til en eventyrlig verden, og det er lett å la en dag eller to slukes av Midgards magi.

Skulle du fortsatt ha tid til overs kan du jo også høre Filmofil prate om film, både kort og lang som podcast eller her på Radio Revolt.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte