Filmofils Festivalvettregler

Tekst: Max Utstrand Sandnes

 

Festivaler kan ta på, og det er derfor viktig å vite hva man går til. I anledning fysisk gjenåpning av Ramaskrik, skrekkfilmfestivalen i Oppdal (som i skrivende stund allerede er godt i gang), har vi satt sammen en aldri så liten sjekkliste slik at du kan nyte festivalen til det ytterste. 

 

 

1.  Planlegg turen og meld fra hvor du går

Plukk opp festivalens programhefte så tidlig som mulig, lag en prioriteringsliste og sjekk med venner og kjente om dere har like visningsplaner! Samtidig som det er gøy å dra på samme visning, er det også viktig å prioritere egne ønsker, det er helt lov å "split the party" i slike situasjoner - og hvem vet, kanskje møter du gjengens nye tilskudd på denne visningen!

 

2. Tilpass turen etter evne og forhold

Tilpass timeplanen etter prioriteringer og matforhold. En ting som er viktig å ha i mente når en planlegger visningsløypa er tid til mat - spis gjerne en god frokost før dagens ferd, husk matpakke, og ikke minst ta deg tid til middag! Så lenge du ikke tar med deg mat som forstyrrer visningen er medbragt helt lov.

 

3. Ta hensyn til vær- og skrekkvarsel

Allier deg med noen eller ta med "safetyblanket" om du skal se film utenfor ditt komfortnivå, dette gjelder for både skrekkfilmfestival og "vanlig" filmfestival - om du skal se en film med tema som du syns er sårt eller skummelt er det ingenting i veien i å ta med seg en støttekontakt eller en pute å gjemme seg bak!

 

4. Vær forberedt på uvær, regn og kulde, selv på korte turer

Turer til matbutikken bruker å være korte, men plutselig kan det komme en regnskur og ingenting er verre enn å tre inn i en kald kinosal når en er søkkblaut - ta med deg paraply, og en nød-lue har aldri skadet noen. En slager på Ramaskrik er også utevisning - ulltøy og godt sitteunderlag kommer godt med her!

 

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Som nevnt i regel No.2, ta med matpakke og planlegg nødvendige middagspauser mellom programmet for å kunne hjelpe deg selv og andre mot hangry og dehydrerte skrekkhoder. Dette er et så viktig punkt at det må nevnes hele to ganger - popkorn er ikke næringsholdig nok i seg selv, og det vil alltids finnes en butikk, restaurant eller kiosk i nærheten! Her på Oppdal kan bensinstasjons-pølse anbefales på det sterkeste, om man ikke har tid til å stikke "hjemmom" for en kjapp middag eller resturantbesøk.

 

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

Ta trygge veivalg. Både utenfor og innom kinohusets vegger - gjerne lokaliser hvor nærmeste matbutikk, restaurant, kiosk og toalett er - noe av det kjipeste er å gå glipp av filmens åpningsscene fordi du lette etter do. Det er ikke gøy å gå seg bort på et så lite sted som Oppdal, og om du skulle være ekstra lettskremt; Vær obs på skumle cosplayere utkledd som ditt verste mareritt i gangene av kulturhuset.

 

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

Bruk programoversikt og din egen timeplan. Vit alltid hvor du er i programmet, det er en mye bedre følelse å aktivt velge bort visninger enn å oppdage at filmen begynte allerede 30min tidligere.

 

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

Det er ingen skam å hoppe over og velge bort visninger - om det så er fordi du er sliten og vil unngå en hodepine som ødelegger resten av dagen, eller om du møter på din nye bestevenn og vil sosialiseres utenfor kinomørket!

 

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Spar på kreftene, festivaler består alltid av et fullpakket program og byr på mange inntrykk en må ta innover seg i løpet av dagen(e) - det er desidert bedre å prioritere bort en visning enn å sove bort hele neste dag.

 

Med dette håper vi du får en fin rekke filmopplevelser, og ikke sliter deg ut allerede på første festivaldag. God tur!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte