Fra barnesoldat til skuespiller, model og ambasadør

Foto: UNHDCR/Dominic Nahr

 

Ger Duany er en av omtrent 20.000 som kalles "The Lost Boys of Sudan" som ble bortført under borgerkrigen i Sudan.

I 1978 ble Ger født i Akobo, i dagens Sør-Sudan. I ung alder kom han bort fra familien sin og ble tvunget inn i et liv som barne-soldat. I en alder av 14 år klarte han å rømme fra Sudan, først til Etiopa, deretter Kenya og til slutt ble han omplassert til USA.

- Vel, jeg var blant barna som flyktet fra borgerkrigen tidlig på 1980-tallet. Derfra gikk vi hele veien til Etiopia. Det var mitt første møte med livet som flyktning.

I dag er det 65 millioner mennesker på flukt i verden. I 2015 ble Ger utnevnt av "the United Nations Refugee Agency" (UNHCR) til ambassadør for det østlige Afrika og Afrikas Horn. Ger forteller at han er på en måte glad for å ha kommet til USA fordi det har gitt han et nytt perspektiv på flyktningers situasjon i verden. 

- Jeg tenkte ikke over at jeg var en del av flyktning-statistikken før etter jeg hadde bodd i USA i nesten to tiår. [...] Livet mitt har gått mye opp og ned, men jeg har vært heldig nok til å lære at verden er mye større enn det. 

Ger er aktuell som debattant under lørdagens Samfunnsmøte: Flyktninger Rettigheter. Arrangementet er en del av ISFiT 2017.   

Vil du høre intervjuet med Ger Duany i sin helhet? Skjekk ut fredagens sending av Nesten Helg her: Nesten Helg 17.02.2017

 

 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte