Fra tyskercasino til studenterhjem

 

 
 

Foto: Håvard Vedeler Nilsen

 

Denne uken har Rødmaling utforsket et av Trondheims mest spesielle kollektiv, nemlig Singsaker Studenterhjem. Hjemmet er per i dag det eneste i Trondheim med fullt kost og losji, og regnes som en av Skandinavias største trepaleér. Det høres litt ut som en årlig leirskole, men hvordan fungerer dette egentlig? For å få større innblikk, reiste vi i Rødmaling ned for å oppleve denne fascinerende bosituasjonen med egne øyne.


Vi ankommer Singsaker Studenthjem, litt forvirret lurer vi på hvem vi skal snakke med. Bygget er stort og praktfullt, og vi ser fire studenter male trappeoppgangen idet vi nærmer oss framsiden av paleét. Vi blir møtt av en imøtekommende Husfar, som blir med på intervju sammen med to av “Singsaker- studentene” på hjemmet, Simon og Sofie. Begge studentene har bodd på hjemmet i snart tre og et halvt år, og gir uttrykk for at de trives godt.

 

I et studenthjem som Singsaker har man tilgang på fasiliteter langt over et vanlig kollektiv. Vi får omvisning av huset og fra den ene enden til den andre befinner det seg både biljardbord, eget festlokale, salong, stamp, treningsrom og badstue. “Til og med iskiosk!” noe som blir omhyggelig notert av radiojournalist Victor Kristiansen under omvisningen. Det er også fem ansatte på hjemmet som lager mat, vasker oppvasken og fellesrom, mens studentene har ansvar for egen hybel og klær.

På hjemmet kan man også opparbeide ansiennitet slik at man etterhvert kan oppgradere til større og bedre rom. Simon forteller videre at huset er delt i to fløyer, og i den ene fløyen befinner det seg den eldre garde og i den andre de yngre rakkerungene. Alle finner sin plass i huset, og Husfar tilføyer: “vi er en familie, rett og slett”.


Selve bygningen har en fascinerende historie, det ble nemlig bygget under krigen av okkupasjonsmakten i 1940. I ethvert hus gjemmer seg det skjulte hemmeligheter, et hus så stort og gammelt som Singsaker er derfor ingen unntak. Under omvisningen blir vi fulgt ned til kjelleren der festlokalet, treningsrommet, og badstuen befinner seg, og på døren innerst i den mørke gangen står det “Hold orden! Fritz Muller!”. Vi blir deretter fortalt om et husspøkelse ved navnet Fritz som er et kjent navn for studentene, han skal angivelig være en tysker fra 2.verdenskrig, som hang seg på loftet eller i kjelleren.

                                                                 
Vi kan med hånden på hjerte si at Singsaker Studenterhjem høres ut som en drøm for alle studenter som ikke ønsker å måtte hoppe rett inn i voksenlivet med en gang. Men er drømmen lik i realiteten? Hør våre opplevelser med studenthjemmet i vår nyeste sending!

 

 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte