Hva gjør gaming med hodet ditt?

m
 

Har du tenkt på hva gaming kan gjøre med hjernen din, og hvordan det er konstruert til å gjøre det?

Videospill har vokst enormt mye siden det kom til verden på 1970-tallet. I dag er spilling en del av populærkulturen, folk kan til og med spille som et yrke. Enten som profesjonell e-sportsutøver eller for å underholde. Tilbringer du mye av tiden din med å spille blir du kategorisert som en gamer, en label du kanskje kjenner igjen? I løpet av årene har det kommet en rekke påstander om hva gaming faktisk gjør med hjernen din. Skader vi virkelig hjernen vår når vi sitter foran skjermen og spiller?

Forsking på gaming har dessverre ikke vokst i samme hastighet som gamingindustrien. Like fort som nye spill ankommer butikkhyllene, gror det nye bekymringer og antagelser om fenomenets negative konsekvenser. Spesielt hos de som er eldre. Her på Uillustrert vitenskap skal vi gi deg en oversikt over hva man faktisk vet.

Hvis du og vennene dine gamet da dere var yngre var det ofte en som ikke kunne bli med. Den siste hadde selvfølgelig en streng mor som satte grensa til maks en time om dagen. Utrolig irriterende når vennegjengen hadde planlagt å ha lan hele helga, men tenkte du da noen ganger på at det flere grunner til at noen ikke kan spille? Altså ikke hindringer som kan løses med å være litt ekstra snill med mor, og kanskje øve ekstra på den ene gloseprøven?

Noen kan ikke game fordi de har nedsatt ulike sanser, burde ikke de også få muligheten til å game? Dette er under utvikling akkurat nå, men hvordan skal vi klare å tilpasse spillene? Hvordan kan en blind person spille et actionspill? Hvordan skal man kunne bruke en kontroller hvis man har nedsatt førlighet i hendene?

Til slutt er det også (kanskje det største) spørsmålet, hvorfor blir gaming assosiert med gutter? Likestilling innen videospill er helt klart blitt bedre de siste ti årene, men jenter opplever trakassering, i verste fall utestenging kun på grunn av kjønnet sitt. Er gaming laget for gutter eller er det bare en tilfeldighet at guttene dominerte denne plattformen først?

Alle disse spørsmålene, og muligens enda flere, diskuterer vi i nyeste episode.

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte