Hennings Kosmorama-kos

 

Tekst: Henning Sjølie

Wasted! The Story of Food Waste

Denne dokumentaren forklarer, som tittelen antyder, hvor mye mat vi kaster i verden. Tallene om hvor mye mat som kastes i USA, og i verden blir gjentatt om og om igjen, men det var ikke noe som plaget meg, fordi jeg forsto posisjonen dokumentaren sitter i. Jeg tror at grunnen til all gjentagelsen er at det finnes begrensninger for hvor mye man kan si om matsvinn i seg selv. Det neste steget etter å ha informert om matsvinn, og hvor grusomt det er, er naturligvis å fortelle om løsninger. Det er dette som er hovedfokuset til dokumentaren, og det som gjorde at jeg likte den så godt. Jeg ble aldri lei, og sluttet aldri å bli overrasket over hvor innovativ mennesker kan være. Dokumentaren ble en slags spilleliste av mennesker og industrier som ikke bare kuttet ned matsvinn, løste problemene med profitt. Er ubrukelig melk et biprodukt av produksjonen på yoghurt-fabrikken din? Hvorfor ikke bryte ned melken til metangass, som kan produsere strømmen fabrikken bruker. Er naboen din en sandwich-fabrikk som kaster brødskalker? Hvorfor ikke starte et bryggeri, og be om å få brødskalkene fra fabrikken til produksjon av øl? Ikke bare sparer disse industriene miljøet, de sparer penger på produksjonen sin.

Wasted! er en veldig kul dokumentar dersom du er interessert i å gang på gang blir overrasket over hvor kreative mennesker kan være med det som i dag regnes som søppel. Jeg satt igjen med et økt håp for menneskeheten. Vi er kanskje dumme nå, som kaster så mye mat som vi gjør. Men vi kommer snart til å åpne øynene for at å jobbe mot matsvinn ikke bare er edelt, det er rett og slett smart. Bare husk å ikke gå inn på tom mage, dokumentaren frister deg med mye god mat.  

Foto: Filmadora Nacional, Peligrosa

Tigers are not afraid

Fem Mexicanske gatebarn tar på seg ansvaret å rydde opp i byens mafia-problem med makten av vennskap, og tre ønsker som de kan få i oppfyllelse. Hørtes det teit ut? Vel, Guillermo del Toro digger angivelig denne filmen, og det samme gjør jeg. Tigers are not afraid tar deg med inn i verdenen til barn som har mistet foreldrene sine til den samme kriminaliteten på brutalt vis. Det er ingen av barna som er uten enten mentale eller fysiske arr. Men et av barna er spesielle. Jenta Estrella har nemlig tre ønsker som hun kan bruke som hun selv vil. Det eneste problemet er at ønskene aldri går i oppfyllelse helt som hun selv ser for seg.

 

Dette høres som sagt ganske teit ut, men det hele er gjort på en veldig smakfull måte. Jeg ble veldig overbevist av det gode skuespillet, og karakterene til barna. I filmer som har barn i sentrum blir jeg ofte sittende og tenke «ingen unge ville gjort noe sånt», men denne filmen skiller seg ut. Dette er uten tvil den beste filmen jeg har sett på Kosmorama så langt i år, jeg anbefaler den på det varmeste.

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte