Homo-graffiti, Bob Dylan og Skjulte ganger

 

FOTO: Håvard Vedeler Nilsen

 

 

Nidarosdomen byr på mange hemmeligheter. Vi har avdekket noen av dem i søndagens sending av Rødmaling.

 

Homo-graffiti

 

I Nidarosdomens tidligere dager, nærmere sagt 1290, skal denne finurlige middelalder-graffitien ha blitt skrevet. Byhistoriker Terje Bratberg forteller om inskripsjonen, som oversettes til “Lars er rumpa til Peter.” Presten Lars Kalvssøn ble stadig mobbet av katedralskoleguttene, og de fant på all slags sprell for å henge han ut. Det er trolig disse rampeguttene som skal ha skrevet på Nidarosdomens sørside og føyd til en mindre flatterende tegning av en erigert penis.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.Bob Dylan

 

Statuene som pryder den ikoniske Vestveggen av Nidarosdomen, er overraskende nok ikke spesielt gamle. Hele vestre del av domkirka fikk sitt nåværende utseende som resultat av et større restaureringsprosjekt som startet opp i 1869. Statuene som pryder vestveggen kom følgelig på plass utover 1900-tallet og den siste ble satt opp i 1984.

 

Statuene er delvis et resultat av rekonstruksjon, gjetning og en hel del fantasi. For det meste portretter statuene bibelske figurer og helgenskikkelser, men ansiktene taes ofte fra modeller fra samtiden. Derfor finner vi for eksempel Erkebiskop Sigurd med Aasmund Olavsson Vinje sitt ansikt, eller erkeengelen Mikael på toppen av det ene klokketårnet med ansiktet til Bob Dylan.

 

 

Skjulte ganger

 

Nidarosdomen har flere rom, og ganger som man ikke legger merke til ved første øyekast. I tverrskipet finner man blant annet tre små kapeller høyt over kirkerommet. To av dem (Michael- og Mariakapellet) er blant de eldste delene av kirka og stammer fra 1100-tallet.

 

Det har også blitt utgravd flere gravkrypter i kirka. Christine Aspenberg fra Nidarosdomen forteller


- Det var adelige, geistlige og konger som ble gravlagt inne i kirka. Noe som var problematisk på grunn av liklukt, og smittefare. Derfor ble det gravd ut en gravkrypt hvor kistene kunne begraves.

 

Her ligger flere kjente skikkelser begravet for utenom Olav den hellige, blant annet Einar Tambarskjelve og Trondheims store velgjører Thomas Angell.   

 

Lyst til å høre mer om Nidarosdomen, skjekk ut sendingen vår HER.

 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte