«Houellebecq er en fjott»

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Ingrid Bergstrøm spiller i Lanzarote, et stykke på Trøndelag Teater basert på en roman av Michel Houellebecq. Hun blir provosert av forfatterens kvinnesyn og blir fornøyd når publikum ikke ler. 

Tekst: Astrid Midtun

Ingrid Bergstrøm spiller både lesbisk dame og mannlig standupkomiker i èn og samme rolle i Lanzarote på Trøndelag Teater. Stykket er basert på Michel Houellebecqs roman med samme navn.

Bergstrøm forteller at å jobbe med stykket har vært utrolig morsomt, og at hun elsker jobben regisøren Ole Johan Skjelbred har gjort med matrialet fra den franske forfatteren. Stykket er kontroversielt, og Bergstrøm sier det beste med å spille er å se publikums reaksjoner.

– Hva kaller man fettet rundt vagina? En kvinne! 

Dette er Bergstrøms åpningsreplikk i stykket, og vitsen har fått ulik respons. Hun forteller at da de fremførte for tiendeklassinger, var det tyst i salen i etterkant av replikken.  

– Jeg hadde lyst til å stoppe å si, "Jeg elsker dere!"  

Vitsen ble for grov for ungdomsskoleelevene, det var Bergstrøm fornøyd med. Selv om hun synes det er gøy at publikum ler, er det forskjell på om folk ler av vitsen, eller av karakteren som forteller den. 

– Houllebecq er en fjott. Lanzarote er en mannefantasi.

Hun er ikke fan av forfatterens kvinnesyn, og heller ikke av måten kvinner fremstilles i bøkene hans. Skuespilleren måtte tenke nøye gjennom om hun ville ha rollen, ettersom hun mener at forfatteren gir de kvinnelige karakterene for lite dybde.

– Det er ingen damer som er sånn.

Bergstrøm uttrykker at hun er bekymret for at de fjaser til holdningene forfatteren utrykker i bøkene sine, og at hun synes det kan være vanskelig å forholde seg til de som er store tilhengere av forfatteren.  

Stykket er preget av humor og absurditet, men Bergstrøm kan berolige oss med at det ikke er meningen at vi skal forstå alle sammenhengene mellom chartertur, kulttilbedelse og rasistiske holdninger.

Dersom en herlig blanding av forskrudd kvinnesyn, ufoer og islamrefs høres fristende ut, vil vi anbefale deg å ta turen. 

Lanzarote kan du se på Trøndelag Teater til og med 12. oktober.

 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte