Ig Nobel Prize - Årets morsomste og rareste funn innen forskning

Alfred Nobel - Orginalfoto: Gösta Florman

 

TEKST: LASSE BULJO & SIMON WINTHER
I USA er pizza underlig nok klassifisert som en grønnsak. Det er den kanskje ikke i resten av verden, men forskning viser faktisk at en god pizza kan redde livet ditt - dersom det er i Italia pizzaen både er lagd og blir spist. For dette funnet vant den italienske forskeren Silvano Gallus en såkalt Ig Nobel Prize. Dette er altså ingen vanlig nobelpris, men en pris ment for å feire “det uvanlige og fantasifulle”. I 28 år har denne parodiutdelingen delt ut priser for morsomme forskningsfunn. Her kan du leste om noen av årets vinnere:
 

Kjemiprisen - For forskning gjort på hvor mye spytt en gjennomsnittlig femåring produserer:
(Utdelt til: Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano, and Seiji Igarashi)

Her er en ekkel fakta du kan bruke for å overbevise foreldrene dine om at du aldri har lyst på barn: Den gjennomsnittlige femåringen produserer opptil et halvt liter spytt om dagen. Applaus til rengjøringspersonalet i barnehager. Med begrenset antall femåringer, måtte forsker Shigeru Watanabe ty til å bruke sine egne sønner som forsøkskaniner. 35 år senere deltok pappa Watanabe og de vesentlig eldre sønnene på prisutdelingen.


Fredsprisen - For forskning gjort på hvor det føles best å klø seg:
(Utdelt til: Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan, and Gil Yosipovitch)

Hvor klør det mest intenst på kroppen? Hva er forskjellen mellom å klø seg på underarmen og på ryggen? Ambisiøse spørsmål som dette ville denne tverfagglige forskergruppen prøve å svare på. Forskningsartikkelen som ble publisert i British Journal of Dermatology, fant blant annet ut at kløens intensitet er sterkest på ankelen. Artikkelen hevder også at det føles aller best å klø seg på ryggen sammenlignet med andre steder på kroppen. Denne forskningen stiller vi oss personlig sterkt skeptiske til, det beste stedet å klø seg er åpenbart hodebunnen.


Fysikkprisen - For forskning på hvordan vombater produserer kubeformet avføring?:
(Utdelt til: Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver, and David Hu)

Har du, som oss, ofte spurt deg selv hvorfor vombater som eneste skapning i dyreverdenen har terningformet avføring? Da har vi gode nyheter, for heldigvis har det samme spørsmålet holdt ingeniøren Patricia Yang hennes kollegaer våken om natten, og ved hjelp av fluiddynamikk har hun og teamet funnet svar på hvilke mekanismer som ligger bak den søte vombatens helt unike avførng. Slikt vinner man selvfølgelig Ig Nobelpris i fysikk for og dette er faktisk andre gang Yang og hennes kollega David Hu tar hjem den gjeve tittelen. I 2015 fant de nemlig svar på hvorfor så godt som alle pattedyr tømmer blæren på omtrent 21 sekunder. Det er jammen godt det er noen forskere der ute som vet å søke svar på de viktige spørsmålene!

Har du lyst til å høre mer om Ig Nobel Prize? Da burde du sjekke ut kveldens sending av Uillustrert Vitenskap, som kommer til å ta for seg nettopp dette temaet. Uillustrert Vitenskap har sending hver tirsdag klokken 17:00, og er også å finne på stream her på radiorevolt.no!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte