Jonis Josef mener man kan vitse om alt, også n-ordet

Foto: Bjørn Magnus Vian

Komiker Jonis Josef er for tiden aktuell med showet Woke, og gjestet Nesten Helg på Radio Revolt på telefon under fredagens sending. Når han skal forklare begrepet, innrømmer han at han ikke er helt sikker på hva det betyr. Han forstår det som at det handler om å være sosialt progressiv, og å være på riktig side av den sosiale og politiske historien. 

- Er du woke?

- Jeg nei? Men jeg har veldig lyst til å bli det en dag. I showet prøver jeg å se verden fra et woke-perspektiv. 

Jonis sa seg likevel enig at det har blitt vanskelig å ordlegge seg riktig i dag. Vi må tørre å vitse om alt. Det mener i hvert fall Jonis Josef, heter det i beskrivelsen av showet som holdes på byscenen lørdag. 

 - Greia er at jeg egentlig har lyst til å lage et show om at det har gått for langt. Alt går jo for langt.

Den siste tiden har Jonis vært i søkelyset etter at han kritiserte Tore Sagen for sitt innslag i Radioresepsjonen den 29. oktober. Innslaget var del av en flauhetskonkurranse, der programlederne skal lage flau stemning i studio. Sagen valgte å lese en rasistisk tekst der han bruker N-ordet flere ganger. Sagen har uttalt at han med dette prøvde å gjøre narr av det flaueste han vet, nemlig rasister. Jonis stilte seg svært kritisk til innslaget, og mente at Sagen legitimerer folk som faktisk innehar disse meningene. 

- Tenker du at vi må tørre å vitse om alt, bare ikke med n-ordet?

- Det er lov å kødde med det, dersom man gjør det bra. Det er mange hvite komikere som har smarte og gode vitser på bekostning av andre etnisiteter. Så lenge det er gjennomtenkt og du har gjort hjemmeleksa di så er det ikke noe problem, men hvis du må si at du kødda så er det ikke morsomt. Sagen sin vits var ikke så gøy å høre for meg og vennene mine som er mørkhuda, og jeg ville ta det opp med han. Etter det gikk det over stokk og stein. Jeg syns egentlig ikke folk skal hisse seg så mye opp, jeg visste ikke hvor mye markedsmakt jeg hadde. 

Sagen gjestet Jonis sin podcast Juicy denne uken, der de prater ut om hendelsen. 

- Jeg har fått god respons på episoden. Jeg er ikke ekspert på temaet, og det er ikke Tore heller. Vi prøver å snakke oss fram til en form for konklusjon. Mange skulle nok gjerne hatt en unskyldning fra Tore, men det var ikke det det handlet om for min del. Det handlet om å prate som mennesker. Det er mye bedre enn å skrive kronikker og kommentarer i kommentarfeltet. 

Jonis mener at så lenge det er gjennomtenkt og smart er det lov å vitse om alt, men han forstår også at man noen ganger driter seg ut.

- Jeg har sagt mye forferdelig selv. Men når man skal ta for seg noe kontroversielt er det ditt ansvar å passe på hva du sier. Greier du det er belønningen stor, men gjør du det feil kan nedsiden også være stor fordi du hisser på deg mennesker.


 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte