Konspirasjonen mot Amerika?

Foto: Gage Skidmore (flickr) CC BY-SA 2.0

Skrevet av Bokbaren 

 

Philip Roth blir av mange oppfattet som en av de store amerikanske forfatterne i sin generasjon, og han har blitt tildelt det som er av litterære priser i USA. I denne episoden snakker vi om Roths roman Konspirasjonen mot Amerika fra 2004. Der tar forfatteren utgangspunkt i at flygerhelten Charles A. Lindbergh, som hadde bånd til nazi-Tyskland og var motstander av amerikansk deltagelse i andre verdenskrig, vinner over Roosevelt i presidentvalget i 1940, og som en følge tiltar antisemittismen i det amerikanske samfunnet. Med utgangspunkt i en alternativ sjølbiografisk oppvekstskildring, følger vi Philip Roth og hans jødiske familie i tiden 1940-42, og slik tematiseres spørsmålet: hva hadde skjedd om USA ble fascistisk på 1940-tallet? 

Selv om Roths roman kom ut i 2004, kan en lese flere paralleller til den politiske situasjonen i USA i dag. Vi spør oss om det finnes likheter mellom Roths litterære framstilling av Lindbergh, og president Trump? 

I tillegg prater vi om Philip K. Dicks The man in the high castle og sveitsiske Christian Krachts suksessroman Imperium. Førstnevnte utspiller seg på 1960-tallet og tar for seg et scenario der aksemaktene vant andre verdenskrig, mens den siste handler om tyskeren August Engelhardts reise ned tysk Ny-Guinea for å starte en kokosnøttsekt. 

Hør sendingen her.

Bokbaren er Radio Revolts litteraturmagasin, og sendes tirsdager kl. 20.00.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte