Kulturkalenderen - Andre søndag i advent

Star Wars: Jedi Fallen Order
Foto: Electronic Arts

 

Julen er snart her, og det er da selvsagt på tide å tenke på julegaver. Og hva bedre arena finnes det enn spill når det gjelder nettopp dette? Derfor kommer jeg med et lite julegavetips i år til dere kjære lesere der ute som er glad i videospill. Dersom du skulle ønsket deg ett spill å få under juletreet i år, eller overraske en spilleglad venn med en hyggelig gave, vil jeg sterkt anbefale Star Wars: Jedi Fallen Order. Du spiller en jediridder med navn Cal Cestus i det du reiser gjennom galaksen kort tid etter ordre 66, med kun en lyssabel og the force som ditt våpen. Høres lovende ut hittil, ikke sant? Spillet er som om Uncharted og Dark Souls hadde et barn sammen, og barnet var sykelig opptatt av Star Wars. Med andre ord, utrolig gøy! Og ikke bli skremt av at jeg sammenligner det med Dark Souls, det er utfordrende, men langt ifra like brutalt. Det er svært tilfredsstillende å sloss, og jeg er enda ikke lei av å finne nye måter å drepe stormtroopere på, selv etter 30 timer gameplay. Man føler seg så ufattelig kul! Planetene du besøker, som er en fin blanding av kjente og ukjente planeter i Star Wars universet, er også utrolig godt designet og det er veldig gøy å utforske. Så dersom du er lik meg og syns at lasersverd og utenomjordiske sci-fi verdener er det kuleste som finnes, kommer du til å elske dette nyeste action-eventyrspillet fra Respawn Entertainment, en utrolig god gave å både gi eller få.

Håkon - Nerdeprat

 

2019 har vært et kaotisk år. Innimellom stadig innkommende tweets fra Trump, har det dukket opp store demonstrasjoner flere steder i verden. Ungdommer har tatt til gatene for klimasaken, studenter i Hong Kong har demonstrert for å beholde sin selvstendighet, og studenter i Sant Diégo har gått ut mot urettferdigheter og manglede velferdsordninger i Chile. Samtidig er Europa i endring. Brexit har blitt en vanskeligere prosess enn mange hadde trodd. Frykten for at flere EU-land skulle slenge seg på utmeldelsen, har gått over til å bli en frykt for å måtte gjennomgå samme omveltende utmeldingsprosess og krise som Storbritannia er i nå. Samtidig som EU mister en av sine viktigste medlemsland, står forsvarsorganisasjonen NATO sterkt. USA og Europa har hatt et tett samarbeid, til tross for noe uenighet i fokusområder. Kina er i stadig vekst og framstår som en voksende trussel, Tyrkia er på tynn is med sine angrep av kurdere i Syria, og frykten for at IS skal gjenoppstå er fremdeles gjeldende.

Verden er i endring, og det er Norge også. Hvem skulle trodd at navneendringen av vår kjære NSB skulle skape en så stor storm på starten av året. En måned før ble Kjell Ingolf Ropstad valgt inn som ny leder for Kristelig Folkeparti. Det har preget året som har gått og frakt fram spørsmålet om KrF sin rolle i regjering og norsk politikk. Den store abort-saken som ble tatt opp i 2018 ble også med inn i starten av 2019, som skapte mye debatt. I høst stemte vi fram politikere til å styre de nye kommune og fylkene som trer inn ved årsskiftet. I den forbindelse så vi store splittelser mellom by og land og Senterpartiet fikk større oppslutning enn noen gang. I forbindelse med lokalvalget så vi også et sterkt skille mellom bompengemotstandere og klimaforkjempere. Samtidig som Bompengepartiet fikk stor oppslutning i flere kommuner, er klimasaken viktigere enn noen gang. Nye ord som flyskam, kjøttskam og klimaangst har blitt hyppig brukt i det offentlige ordskifte. Samtidig har folk strømmet ut i gatene for å demonstrere mot politikernes dårlige handlekraft knyttet til klima. Er det noe dette året har vist oss, er det at verden er i stadig endring, og at det er en endring vi ikke må stille oss passive til.

Una - Lytt på Nytt

 

Vi har alle våre tradisjoner i julen, om det så er spill som må spilles, kaker som må bakes, eller filmer som skal sees - og som Filmofils nyeste medlem, hvem bedre til å guide akkurat deg gjennom Netflix sitt enorme utvalg! La oss være ærlig. Netflix sitt utvalg er generelt dårlig på vår side av kloden, og om du også er en av de som har sett gjennom den bedre delen av dette utvalget: her er mine «anbefalinger» fra Netflix sitt litt mer tvilsomme julefilmutvalg!

Hvem liker vel ikke skilsmisseproblemer i førjulstiden og hvite reddende engler i Afrika? Om svaret er ja, så er Holiday in the Wild julefilmen for deg, hvor veterinæren Kate (Kristin Davis) møter den kjekke dyreaktivisten Derek (Rob Lowe) på hennes honeymoon for one i Afrika, som tar en uventet vending i dette møtet. Klassisk jul, ikke sant?

Er du en som takler dårlig skuespill og scenografi men et helt ok plot? Da er den magiske 48 Christmas Wishes mest trolig din nye juleklassiker! Kos deg med 1t & 24min fylt av alver, jule-elskende barn, angsty tenåringer og en mor som virkelig prøver. Christmas with a View er listas klassiske juleklisje, hvor den feilede servitrisen Clara jobber som manager på Thunder Mountain Ski Resort hvor den prisbelønte kokken Shane Roarke nylig har blitt ansatt. Alle ser frem til å jobbe med denne kjekke kokken, alle bortsett fra Clara, og da kan du vel se for deg hvordan filmen ender - kom i julestemning med intriger, svindel og familiekjærlighet!

Skulle du heller være en fan av faktiske klassikere og bedre produserte julefilmer så har Netflix et lite utvalg her også: - Elf - The Holiday - Love Actually - Christmas with the Kranks - Jul i Flåklypa - The Christmas Chronicles

I tillegg kan jeg anbefale den nye filmen Klaus, som er en original origin story for den kjente karen vi kaller julenissen, som møter postmannen Jesper som ser potensialet i den eldre leketøymakeren. En genuint koselig fortelling om en ulykkelig og nedslitt by som disse vennene prøver å vekke til live gjennom altruisme og giverglede!

Mina - Filmofil

 

Nå nærmer jo julen seg med stormende skritt, og da er det lett å bli stressa for alle de julegavene du har forsømt i eksamenstida. Men det er dyrt. Hvordan skal du egentlig ha råd til å kjøpe noe med et oppbrukt stipend? Også er det miljøet, det går ikke i det hele tatt opp med stor julegavehandel. Også er det jo ingen som trenger gaver lenger heller! Alle har jo allerede alt! Men så kan det også føles litt teit å være den eneste som dukker opp uten en eneste pressang, selv om man er aldri så «#fattig student»?

Frykt ikke! Nesten Helg gir deg her sine aller beste hjemmelagde julegavetips. Og slapp helt av, det er ingen dorullnisser, eller piperenserengler med i denne lista. Linker til oppskrifter legges ved.

Hjemmelaget konfekt. Dette er en litt tidkrevende, kanskje litt dyr, men veldig hyggelig gave å gi, og du kan gjøre akkurat så mye ut av det som du gidder. Fra den absolutt enkleste peppermyntekonfekt til det mer avanserte som sjokoladekarameller og hjemmelaget marsipan er det noe familien generelt synes er stor stas.

Klementinmarmelade. Neida, jeg mener ikke appelsinmarmelade. Appelsiner er dyrt, klementiner derimot synker ned i fantastiske lave priser når det nærmer seg jul! Billig!!

Hjemmelaget miljøvennlig og fornybart matpapir. Denne julegaven er genial og absolutt min favoritt. Nordmenn elsker matpakke! Men matpapir er ikke særlig miljøvennlig. Hjemmelaget matpapir lages av honningpellets, jojabaolje, treharpiks og et tynt bommulsstoff (som er billigst og mest miljøvennlig kjøpt brukt/ funnet på et loft). Matpapiret kan vaskes i kaldt vann etter bruk og brukes igjen og igjen! I tillegg kan papiret brukes som en substitutt til plastfolie (som absolutt ikke er miljøvennlig!) og ikke minst, honning er bakteriedrepende, så det er faktisk til og med sunnere å bruke dette som matpapir eller plastfolie.

Sofie - Nesten Helg

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte