Lev mer bærekraftig som student, fem tips

Foto: Astrid Bøhler.

Studenthverdagen er for mange preget av dårlig tid, og mye å tenke på. Samtidig vil mange studenter gjerne bidra til et mer miljøvennlig samfunn gjennom å leve mer bærekraftig. I denne artikkelen er det samlet 5 tips som forhåpentligvis både er enkle å gjennomføre, og samtidig kan hjelpe litt på både økonomien og den dårlige samvittigheten som mange kjenner på ved at de ønsker å leve mer bærekraftig, men sliter med å vite hva de kan bidra med. 

1) Gi opplevelser i gave. Her er det spesielt snakk om de gangene man kjøper et eller annet fordi personen ikke har noe spesifikt den ønsker seg. Da kan det fort ende med at man kjøper noe personen hverken trenger eller har spesielt lyst på. Dersom man gir opplevelser i gave i stedet for ting, vil dette både være bærekraftig ved at færre personer får vaser som de ender opp med å kaste etter at den har stått i i et skap i 3 år, samtidig som man får en opplevelse sammen med noen man er glad i. Eksempler på slike opplevlser kan være en kinotur, en konsertbilett til en lokal konsert, finne en dag til å lage middag sammen eller å gå på en helgetur på fjellet sammen. 

2) Sett purrløk, vårløk og salat i vann og la dem vokse ut igjen. Få studenter har plass eller tid til å gro ut sin egen grønnsakshage, men å la disse grønnsakene gro ut igjen i et glass med vann krever minimal innsats. Dette vil også kunne spare deg litt penger, samt at det gjør det mindre sannsynlig at man havner i en situasjon der man plutselig mangler salatblader til tacoen. 

3) Handle klær i naturmaterialer som økologisk bomull, lin og ull. Disse stoffene er mer bærekraftige, av bedre kvalitet og holder seg ofte lengre enn klær av syntetiske materialer. En annen fordel med naturmaterialer er at de puster beddre, og holder bedre på varmen enn syntetiske materialer som for eksemple polyester. Det trenger heller ikke å koste en formue og kjøpe klær av naturmaterialer, da man kan finne mange kupp gjennom bruktapper og butikker. De fleste kleskjeder har også de siste årene tatt inn flere klær som både inneholder større grad av naturmaterialer, og som samtidig hevder at de i større grad er etisk produserte. Her er det viktig å merke seg at bare fordi et klesplagg er av et dyrt merke, betyr ikke dette automatisk at plagget er laget av gode og holdbare materialer. Sjekk alltid hvilke materialer plagget er laget av.

4) Gå til anskaffelse av en matboks eller en silikonpose. Dersom du tar med din egen mat i stedet for å kjøpe i kantina, sparer du både plastemballasje og penger. Har du din egen matboks slipper du også å ende opp med å ta maten i en plastpose, samtidig som du har en veldig kul matboks å vise fremt til alle vennene dine. Rett og slett en vinn-vinn situasjon. 

5) Spis mindre rødt kjøtt. Dette tipset har du sikkert hørt før, men det er likevel verdt å nevne. Dersom man ferstatter noen middager i uken der man tidligere har spist rødt kjøtt med linser, bønner, grønnsaker eller fisk, er man på god vei mot å leve mer bærekraftig. Dette vil også kunne hjelpe på økonomien. Grønnsaker, bønner og linser er som oftest en mye rimiligere middag enn rødt kjøtt. Spiser man mindre rødt kjøtt vil man også kunne oppnå en helsegevinst, da helsedirektoratets anbefalinger er at man skal prøve og begrense inntaket av rødt kjøtt. 

Dersom du vil høre mer om hvordan du som student kan leve mer bærekraftig, eller du vil høre hvordan det gikk da Millenium denne uken tok på seg ulike utfordringer knyttet til å leve mer miljøvennlig, bør du høre på onsdagens sending av Millenium! Den er å finne på radiorevolt.no og som podcast. 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte