Ny musikk på spillelistene

Kaja Gunnufsen - Foto: foto.samfundet.no

 

Kaja Gunnufsen - «Kvinneforum»

Dama fra Ås har vært relativt usynlig siden singelen «Syden» som kom i 2014, men fødsel og mammaperm er mer enn gyldig nok grunn. Den 14. oktober slipper hun sin nye plate Ikke tenk på det, og «Kvinneforum» er den første singelen fra plata. I kjent Kaja Gunnufsen-stil er det en jordnær, metaforfattig og selvironisk fortelling om kjærlighet, selvbilde og livet.

Jeg er Tommy Steines humor, jeg er Stig van Eijk

Jeg er så redd og svak og vanlig og så feig og veik

Jeg er en First Price-utgave av en utgått vare

Kaja Gunnufsen - «Kvinneforum»

- Mathias Karlsen

 

Drug Salad - «Kalde føtter»

«Har du prøvd makrell i tomat? Er det normalt?» Ekistensielle spørsmål stilles når *qoute* «Midt-Norges mest seriøse trap-gruppe» gir ut sin singel «Kalde føtter». Dette er gøy som juling, men ikke nok med det - det høres bra ut. Produksjonen innehar mye av det en traplåt skal ha: Tung bass, ekkostemme og innslag av autotune. Det som er utelatt her er det karakteristiske signalhornet og at noen roper «Skrrrrrt» nå og da. Teksten forteller både om det selvsagte; at «når snøen daler får jeg kalde føtter», men og om en underliggende frykt da både damer og det å legge planer gir kalde føtter. Skryting og brusing med fjærene finner også sted. Andreverset går ut på å ta med seg 20 000 på byen, for så å finne ut at det kun rekker til 200 drinker. Det hele blir dessverre spolert da banken ringer for å si «store unge main, du har ikke råd». Hvis du nesten vil dø i en danseulykke i helga foreslår jeg at du sjekker ut dette.

Drug Salad - «Kalde føtter»

- Trym Kjøs

 

Jenny Hval - «Period Piece»

Jenny Hval, dama som tidligere gikk under navnet ‘Rockettothesky’ er ute med den nye låta «Period Piece», en herlig eksperimentell poplåt som tidvis hinter til Kate Bush sitt kunstneriske lydbilde.

Hypen rundt avant-garde artisten vil ingen ende ta, og kredible medier som Pitchfork og The Guardian har hyllet det som så langt har kommet fra hennes nåværende soloprosjekt. Det hele toppet seg kanskje med at hun ble inkludert i line-upen til Pitchfork Festival tidligere i år.


I slutten av september slippes albumet «Blood, Bitch», hvor også «Period Piece» er inkludert. Låta fremført i sin helhet kan oppleves live i Trondheim senere i høst, for den 5. november kommer nemlig Jenny Hval for å spille på Trondheim Kunstmuseum. Her gjelder det å finne sin besøkelsestid!

Jenny Hval - «Period Piece»

 

Danny Brown feat. Kendrick Lamar, Ab- Soul og Earl Sweatshirt - «Really Doe»

Et fantastisk knippe rappere slår seg sammen på bangeren «Really Doe». Beaten høres ut som om den kunne vært lydsporet til en grøsserfilm fra 80-tallet. Jeg måtte se meg over skulderen for å forsikre meg om at Freddy Krueger ikke lusket i skyggene bak meg under første gjennomlytting. En fremtredende symbalsk lyd, mest sannsynlig fra et triangel, spinner konstant i bakhånd og gir låta et nærmest stressende uttrykk. Deler av lydbildet får meg også umiddelbart til å tenke på spøkelsesverdenen på Super Mario 64. Danny Brown åpner ballet med sin typiske raske rapping og med absurde linjer som «I be on the chemicals, she be on my testicles». Kendrick briljerer på refrenget og det tredje verset. Det bestialske og skremmende gjenspeiles også i teksten da Ab- Soul navngir Aleister Crowley - en myteomspunnet magiker som på 1800-tallet vandret rundt med en okkult aura rundt seg og forlot sine følgere til psykisk forfall. Earl Sweatshirt får æren av å avslutte denne sataniske herligheten. Han er, om mulig, mørkere enn på I don’t like shit, I don’t go outside. Dette må man høre om man er ute etter snodige assosiasjoner og en liten dose paranoia.

Danny Brown feat. Kendrick Lamar, Ab- Soul og Earl Sweatshirt - «Really Doe»

- Trym Kjøs

 

Mndsgn - «Use Ya Mnd» (twentyfourseven)

Mind Design, som bokstavene liksom skal se ut som, vil at vi skal bruke hue, døgnet rundt. Allerede i tittelen har han nok en lytterskare med seg på laget - hvem er vel ikke enig? Videre består låta av saftige 80-tallsbeats, Synther med stor S, funky melodier og en behagelig vokal. Ikke nok med det, låta befinner seg i tillegg i særdeles godt selskap, midt på hans flunkende nye album Body Wash. Musikken hans er veldig allsidig - kun fantasien (og opphavsrett) setter grenser for hva dette kunne være soundtracket til! Mndsgn produserte albumet Low Jams (2014) for Ivan Ave, til dere som liker solid, Lo-Fi hip-hop, med et dryss jazz.

Mndsgn - «Use Ya Mnd» (twentyfourseven

- Håvard Bjørkøy


 

Warpaint - «Whiteout»

Warpaint er tilbake, og herregud, det føles så bra. Etter å sjokkert mange fans med førstesingelen «New Song», som er ganske så popete og allsangsvennlig, er de tilbake i gamle spor med andresingelen «Whiteout». Det er klassisk Warpaint, hvor instrumentene flyter inn i hverandre og vokalist Emily Kokal veksler mellom flytende og aggressiv vokal. De sier selv at det nye albumet låter mer modent, og etter to utgitte singler er det bare å konkludere med at Warpaint oser av selvtillit, og det låter dritfett.

Warpaint - «Whiteout»

- Katrine Andresen

 

Anderson .Paak feat. T.I - «Come down»

Anderson .Paak er på vei opp og han vet det selv. Således er sangtitelen interessant. Om Anderson .Paak mener at han er for høy som følge av litt for mye jazztobakk og dermed må komme seg ned igjen er en tolkning. Den andre er om han føler redsel for at karrieren skyter i været i et slikt tempo at han ikke greier å følge på, og dermed mister fotfestet. Eksakt hva han mener er ikke opp til meg å avgjøre. «Come down» var en av låtene på hans album Malibu fra tidligere i år. Nå er remixen her, og han har med seg T.I. Bidraget hans på låtas tredje vers virker utfyllende. Det er interessant å se hvordan deler av den amerikanske rapscenen, i likhet med resten av verdenssamfunnet, reagerer på Trumps presidentkandidatur. «I fantasize shooting Trump down. A shot for every black man who got gunned down» synger T.I, og gjør det dermed helt tydelig hva han mener om saken. West Coast-rapperen YG er en annen som også lar seg provosere. Han viser dette gjennom låta FDT (Fuck Donald Trump) på hans knallsterke album Still Brazy som kom i sommer. FDT har også fått sin remix, hvor G-Eazy og Macklemore, styrker budskapet om å aldri la den mannen komme til makta. Utover T.Is vers har ikke låta en særpreget politisk slagside, men omhandler heller Anderson .Paaks vei oppover, og at han gjør det han er satt til denne verden for å gjøre. Og som Anderson selv sier: «Huh, but don't I make it look easy. Don't I make it look good?» Det er så sant som det er sagt - du får det til å høres meget bra ut.

Anderson .Paak feat. T.I - «Come down»

- Trym Kjøs

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte