Ny musikk på listene - Uke 43

Kjetil Heibert
GiFU. Foto: Kjetil Heibert

GiFU, Mørbank, earth moon transit, Norske Gutter og true and true er noen av navnene du finner på ukas liste. Det er altså en god og bred blanding av musikk du kan nyte i høstmørket.

 

GiFU – «Home»

GiFU slapp albumet SunnGiFU i midten av oktober, og låta «Home» er en av de mange fine låtene! Bassen og vokalen er virkelig det som gjør låta, og produksjonen holder låta spennende gjennom hele. Hele albumet er verdt å høre, et fengende første album fra GiFU! 

– Filippa Falster

 

Mørbank – «Hodet Rett Frem»

Bandet fra Trondheim er tilbake med ny singel, kun et par måneder etter sin selvtitulerte debut-EP. Fy faen, disse gutta kan lage musikk! Her går det virkelig hardt for seg, med fete gitarriff, dundrende trommer, rå basslinjer og en helt sjuk stemme. Gitarspillet i midten kan minne om Alice in Chains, men lydbildet er heller hentet fra punk, metall, hardrock og alt annet som går fort og gæli. Gleder meg til å bli mørbanka til dette en gang, dette er en låt som fortjener å spilles live! 

– Mia Mortensen

 

earth moon transit – «Star»

Få på deg hatt og frakk og finn fram spaserstokken, rusle deg en tur i høstmørket og gjør deg klar for en usedvanlig behagelig lytteopplevelse som vil sitte igjen lenge. Trondheimsbandet earth moon transit har med sin nyeste singel kommet med et ordentlig godt tilskudd til slowcore-verden, med elementer fra alle mulige steder. Bit deg ekstra godt merke i basslinjene rett ut av McCartney-håndboka!

– Johan Kalvsjøhagen

 

Dement Sement – «STOPP»

Bandet fra Bergen er ikke her for å sløse bort tida di. Her gjelder det å henge med, for det går kjapt i svingene. Man hører at de er glade i gammel punk, og de leker med flere klisjeer uten at det blir kjedelig. Dette er bare deres tredje singel ute, men de har allerede blitt kjent for liveopptredenene sine. Ryktene sier at de holder koken og tempo oppe når de slipper sin første plate i november, så det er bare å vente i spenning!

– Mia Mortensen

 

Norske gutter – «Yeah Yeah Yeah»

I sommer døde Norske Gutters Stein Fossli, en viktig figur i norsk homorock. Låten «Yeah Yeah Yeah», utgitt posthumt av Fucking North Pole Records, er et siste farvel til et land som gradvis har blitt mer aksepterende. Singelen ble spilt under seremonien på Oslofjorden, hvor Fosslis aske ble spredt. Låten er en energisk, optimistisk hyllest til livet. Den er også litt snodig mikset med masse gitar- og stemmevreng. Teksten oppsummerer på mange måter Fosslis egen livsfilosofi. Han var en provokatør av rang, men det viktigste budskapet var drevet av et ønske om å gjøre verden litt mer inkluderende.

– Olaf Styrmoe

 

trueandtrue – «Nothing Revealed»

Oslogutta i trueandtrue har sluppet sin første EP, og det smeller fra start til slutt! Mot slutten av skiva finner man låta «Nothing Revealed» som på veldig fiffig vis kombinerer en hel haug av sjangere til noe helt eget. Jeg hører britisk post-punk ala Maruja og Squid, jeg hører punkegrep ala Honningbarna og jeg hører noe helt eget som bare trueandtrue får til. 

– Johan Kalvsjøhagen

 

FigTape – «Take A Walk»

Elias Melkersen, aka kjente og kjære FigTape, slipper EP i slutten av november. Dette er andre singel i den anledning. Urørt-nominerte FigTape har kommet med en indiepop-inspirert låt med raske trommer og dynamiske vokaler. En noe tammere låt enn det vi har sett fra FigTape før, hvilket fort kan skje når det beveges inn i nye sjangre. Låta er likevel fengende, og han leverer som alltid på produksjon. «Take a walk» ble laget i Berlin sammen med Joe Stanley etter inspirasjon av et gitarriff han sendte til Melkersen. Mix og master er av Casper Schultz. Funfact: låta het originalt «Drivers License (142)» da den ble sendt til Melkersen. 

– Helene Hasselknippe

Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Veblen Goods – «The Split»

Oslobaserte Veblen Goods har kommet ut med en ny singel. Det er en støvete poplåt med folk-preg og vokaler som minner meg om Adrianne Lenker fra Big Thief. Melodien er rå og sjelfull, og bandet er virkelig et spennende tilskudd til norsk musikk.

– Gvantsa Hedvig Utmelidze

 

Prado – «Distant Light»

Ikke følt at hjernemassen din har smeltet nok i det siste? Null problem! bare sett på «Distant Light», den nyeste singelen til Prado, og følg med i spenning mens syrete basslinjer, etsende synther og knasende trommer forvandler hjernen din til en klump med slim.

– Johan Kalvsjøhagen

 

Achilles Heel – «Achilles Heel»

Soul-pop-bandet Achilles Heel fra Sør-London har kommet ut med deres andre singel «Achilles Heel», der frontkvinnen Caitilin Pinkess leverer utrolig vakre vokaler. Den sårbare teksten og den lekne og solide trommespillingen gjør denne låta utrolig bra. 

– Gvantsa Hedvig Utmelidze

 

ML Buch – «Getting To Know Eachother»

Den danske ML Buch har nå bevist min teori om at man ikke nødvendigvis behøver å ha et stemt piano for enhver låt. Iblant må man bare bruke de uperfeksjonerte elementene for å lage en perfekt helhet. «Getting To Know Eachother» føles akkurat sånn i hvert fall.

– Johan Kalvsjøhagen

 

DJ Sprinter – «Sprrrinter»

DJ Sprinter, gjerne kjent som Jerry Folk har sluppet ny låt og den slapper hardt. Nordmannen gir deg raffinert produksjon på denne låta og det er deilig å høre på. Med dette konseptet tar han deg med inn i et landskap av breaks. Sjangeren har fått en ny oppvåkning i det siste og dersom du liker musikken til artister som Bakey, så er dette definitivt verdt å sjekke ut!

– Atle Nordli

 

Peach Pit – «Every Little Thing»

Nå er det steike meg ikke lenge til albumslipp fra indieelsklingene i Peach Pit! Deres tredje og sannsynligvis siste singelslipp «Every Little Thing» kom litt ut av ingensteds, men er definitivt et velkomment tilskudd. Bølgete akustisk gitar med en tradisjonell indie-chorus leadgitar toppet av den klassiske silkevokalen. Morsom og spretten gitarsolo, litt funky bassing og trommer rett i lomma, her er det ikke mangel på kos!

– Johan Kalvsjøhagen

 

Effy – «UP»

Effy har sluppet en ny EP, For the Club, som er dedikert til dansegulvet. Blant låtene finner du «UP», en feel-good house-låt med groovy trommer, fengende house-piano og deilige samples. Låta og EPen er definitivt verdt å sjekke ut for klubb-entusiaster.

– Atle Nordli

 

Margaritas Podridas – «Mugre Morada»

Du trenger ikke å skjønne hva de sier for å høre at dette er fett! Det meksikanske punkbandet er tilbake, nå med enda mer støyete og grunge-aktig uttrykk. Det kan kanskje høres ut som en ambulanse kommer kjørende forbi deg mens du hører på låta, men slapp av, det er meningen! Alarmlydene er et tydelig nikk til den forrige låta de slapp, som gjør at vi kan forvente et sammenhengende album om (forhåpentligvis) ikke så lenge! 

– Mia Mortensen

 

Heartworms – «Warplane»

Soloprosjektet til Jojo Orme begynner med minimalistiske teksturer. Deretter utvikler uttrykket til en gotisk, dyster og fengende post-punk-låt som bruker grandiose elementer i refrenget. Interessant blanding som også er fengende og som gjør den kommende plata attraktiv for ørekanalene dine.

– Herman Østby

 

Permafrost – «Lights Out»

Er du lei av å vente på den nye plata til The Cure, og trenger litt dyster post-punk for å komme deg gjennom siste del av semesteret? Frykt ikke, moldebandet Permafrost er her for deg! De henter tydelig inspirasjon fra den mørkere siden av 80-tallet, og bandnavnet er til og med henta fra en gammel Magazine-låt. Likevel klarer de å gjøre lydbildet til sitt eget. Dette blir en god høst. 

– Mia Mortensen

 

Panda Bear – «Defense» (feat. Cindy Lee)

Tidligere Animal Collective-medlemmet, solo-artist Panda Bear har skapt mye fascinerende musikk. Enten det er samarbeid med Sonic Boom eller bare egne gjennomførte album-prosjekter som Panda Bear Meets The Grim Reaper. Her får du en liten vakker og rolig smakebit som passer til grått vær med reverbgitarer, en stuevarm-bass, bløte trommer og psykedeliske slør. Cindy Lee er også et viktig bidrag til låtens elegante enkelhet.

– Herman Østby

 

Mk.gee – «ROCKMAN» 

Mk.gee er tilbake med ny låt etter å ha sluppet et av årets kuleste album tidligere i år. Den selvproduserte låta er en god oppfølger til nettopp dette albumet, og har samme kule, men rolige, produksjon. Samtidig er det en litt ny greie vokalmessig, for her får vokalene en større rolle enn det de har hatt før. Deilig låt som får en til å mimre tilbake til varme sommerbriser nå i den kalde høstperioden.

– Even Ljosland Dalaker


 

UFO Hawaii – «New School»

Egentlig kjent som Künstler Treu eller egentlig Dauerfisch, lager stadig mer drømmende musikk. En av de vakreste platene som har blitt utgitt på lenge er Von Aalrächereien bis Zylinderstifte. Lyduttrykket har likevel ikke gått bort i mylderet av utgivelser og det du får er en rolig, elegant og smygende låt som passer til søndagskaffen.

– Herman Østby

 

DITZ – «Space/Smile»

Postpunkbandet fra Brighton lagde kanskje en av de beste platene fra 2022 med The Great Regression. To år etterpå har de ikke tapt seg i sitt støyete og fengende terreng. En munndiare fra vokalisten som skjærer igjennom det bekmørke, tunge og støyete lydterrenget. Dette er musikk for å slå istykker høstdepresjonen. 

– Herman Østby


 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte