Ny musikk på listene - Påskelista

Aktiv Dödshjelp
Aktiv Dödshjelp spiller biljard og leverer knallsterke låter på sida. FOTO: Kristoffer Kumar

 

Det er påskeferie, men musikkredaksjonen holder koken! Sjekk ut ukas liste som er sprekkfull av deilige låter. Hør blant annet en av tiårets så langt beste americana - utgivelser signert Adrienne Lenker, Rektors samarbeid med Kaja Gunnufsen, Yellowroots' sommerlige slager og mye mer! 

 

Rektor – «Stolheisen» (feat. Kaja Gunnufsen)

En av Norges mest undervurderte musikere og ikke minst tekstforfattere har sluppet et knippe nye låter, og de leverer på det samme skyhøye nivået som fjorårets album. På den første låta, «Stolheisen», har Rektor også fått med seg artistkollega Kaja Gunnufsen på et helt genialt samarbeid – duoen jeg ikke ante at jeg trengte. Rektor sin helt unike måte å formidle lyrikk og følelser på og Kaja Gunnufsen sin særegenhet er virkelig en «match made in heaven». Jeg håper virkelig at dette ikke er det siste vi hører av duoen, for her ligger det til rette for noe stort.

– Johan Kalvsjøhagen

 

Adrienne Lenker – «Evol»

På fredag slapp Adrienne Lenker Bright Future, et svært intimt og hjerteskjærende album. Favorittlåta må være «Evol». Lenkers bristende stemme er akkompagnert med kun to andre elementer: drømmende piano og en cinematisk, nostalgisk fiolin. Den rå og ærlige låtskrivingen trenger ikke mer, og det resulterer i en fantastisk låt!

– August Alver Solli

 

Andreas Rukan – «Everything I’ve always wanted»

Bassartisten Andreas Rukan, kjent fra Tigerstate, sprer vingene med sin første sololåt i «everything i’ve ever wanted». De lave, nesten hviskende vokalene slipper deg inn i en drømmeaktig og melankolsk oase. I samsvar med vokalene, hører vi rolige rytmer med typisk indiepreg. Takten plukker opp tempoet litt i refrenget og gir en sterkere følelse av melankoli. Låta er fin til de tøffere dagene, når du egentlig bare vil ha noe å nynne til. 

– Tuva Stenvik

 

Interplanetary Criminal – «Races» feat. Blanco 

Mannen bak årets klubbhit 2022 er tilbake med vilt feit 2-step. Her får du bass som klatrar opp og ned i takt med trynet ditt som sikkert ser ut som du har gått inn på do på Shell. Her har IPC med seg Blanco frå den kanskje feitaste gruppa i UK Drill, Harlem Spartans. Blanco leverer stødige bars gjennom heile låta i perfekt stil til å løfte knea, lage pistol med fingrane og skru opp tempoet på toppturen din som eit helvete. 

– Magnus Vattekar Sandvoll

 

Havsus – «Grow free»

Denne låta er anspent på en veldig komfortabel måte. Den er et typisk eksempel på en låt som står i fare for å være tannløs, men som blir redda av uventa elementer. Det som gir det lille ekstra i denne låta er nydelige harmonier og psykedelisk gitar som etterfølger det enkle riffet på to-tre toner som driver første vers. Morsomt å merke seg er at vokalen ved de første linjene ga meg sterke konnotasjoner til Olivia Rodrigo (!). Herlig låt!

– August Alver Solli

 

Aktiv Dødshjelp – «Fakke Med Oss»

Som forventet smeller debutalbumet til Aktiv Dødshjelp, Send Dudes, så ufattelig hardt at det er vanskelig å velge ut en låt å skrive om. Men jeg har heldigvis klart det umulige. Med selvsikkerhet pakket inn i uhøytidelige og øreåpnende bars, tar de oss med inn i den feststemte stuen sin i «Fakke Med Oss». Låta minner i energi og lekenhet om «Evig Penger», som forberedte oss på albumet som singel for to måneder siden, og som er å finne på spor fire. Denne løpske lekenheten som preger albumet i stor grad skaper enormt god stemning, kun på bekostning av de som tar musikken litt for seriøst. Hurra, gutter! Mer av dette! 

– Sondre Granås

 

Flo Milli – «Never Lose Me» (feat. SZA & Cardi B)

Flo Milli slapp nyleg Fine Ho, Stay, oppfølgaren til Ho, why is u here og You Still Here, Ho? Prisen for beste trilogitittel må gå til Milli, og så klart er den nye skiva heilt der oppe som vi no forventar frå Alabama-dama. Omkring ein gong i året kjem det ut ein heilt tullete raplåt, og då er det fast behandling å remikse låta i senk. No for tida er det «Never Lose Me» som har alt: sommarfugl-beat, feit bass og ikkje ein einaste dårleg bar. Den fjerde remiksen gjer seg jævlig godt for å variere albumet. Om du hadde kjørt gjestene SZA og Cardi B inn i ei maskin, hadde den låta her vore resultatet, så det kan jo virke litt smør på flesk å ha dei med, men FAEN SÅ DEILIG. Flo Milli er verdas beste rapper. 

– Magnus Vattekar Sandvoll

 

Moshi Moshi and the Moist Boys – «Yellow Lumps»

I krysningspunktet mellom psykedelisk rock, funk og synthpop finner man denne godbiten fra oslogjengen Moshi Moshi and the Moist Boys. Lekne rytmer fra både trommer og perk, en kombinasjon av Texas og funk fra gitarrekka og synther fra verdensrommet binder denne låta sammen i en morsom og tøff herlighet.

– Johan Kalvsjøhagen
 

Deception – «Sulphur Clouds»

Hard, episk, symfonisk death fra Stavanger. Deception har kommet med ny skive, og i «Daenacteh» eksperimenterer Deception stadig med harmonien og soundscapet. Det kommer fort til syne i åpningslåten «Sulphur Clouds», hvor temposkiftet varierer mellom naturlandskapelige broer og brutal riffing. Låten drives stadig fremover av en jagende gitarfront, og en kan ikke la være å headbange i takt. Det går hardt, det går fort og det er både storslagent og tight.

– John Adelsten Donovan

 

Khold – «Lædel»

Kompromissløs svartmetall fra Oslo-baserte Khold, som i sitt nye album «Du dømmes til Død» forteller om dødsdømte gjennom norgeshistorien, og de som drepte dem. Låten «Lædel» beskriver Anton Lædel, som tok over sin fars rolle som norsk bøddel. Hans siste henrettelse var så grusom at Wergeland viste avsky, men låten er det stikk motsatte. Lyden er old-school og intensiteten høy, men tempoet er roligere enn mange andre i sjangeren, som gjør historieformidlingen enda tydeligere. Albumet burde høres i sin helhet, for her får man historie og deilig metal i en salig kombo.

– John Adelsten Donovan

 

Tom VR – «Achless VIP»

Achless VIP (som betyr Variasjon I Produksjon) er den britiske DJen og produsenten Tom VR sin nyeste utgivelse. Det er som oppgitt i tittelen en remix av hans egen låt fra 2020. Tom VR leverer som vanlig en låt med produksjon av ypperste kvalitet. Achless VIP er mørkere enn originalen, trommene og synthene er tonet noe ned og den føles klarere. Ingenting mangler i denne ambient-techno-låten.

– Atle Nordli

 

Izzy Outerspace – «A Bird»

Den LA-baserte låtskriveren Izzy Outerspace er ute med enda en godlåt. Inspirert av britisk og tysk 90-tallsrock kombinert med hennes amerikanske bakgrunn får vi låta «A Bird». En haug med enkle komponenter satt sammen på en egen måte for å gi lytteren en svevende folk-rockete virkelighetsflukt.

– Johan Kalvsjøhagen

 

Yellowroots – «Sommerlåta»

Oslobandet slipper sin andre singel for året, og nok en gang er det knallsterkt levert. «Sommerlåta» er både intim og nostalgisk før den blir desperat og eksplosiv, noe norsk sommer ofte kan finne på. Med både denne låta og «Peanut» som de slapp tidligere i år konstaterer Yellowroots at de er på vei til nye høyder. 

– August Alver Solli

 

Hermanos Gutiérrez – «Low Sun»

Når brødrene Gutiérrez kommer med noe nytt, er det ingen tvil om at det må høres, og at du ved høring vil sendes på direktefly til hjertet av Latin-Amerika, enda du sitter godt plantet i sofaen din hjemme. Er du en av dem som ønsker å drømme deg bort til varmere strøk av musikkens kraft, men ikke makter å høre på gammeldags, utdatert akustisk gitar? Da vil disse svært moderne brødrene være noe for deg.

– Sondre Granås

 

Boris – «Luna»

Ny uke, ny musikk fra det japanske eksperimentelle rockebandet Boris. Bandet er kjent for å bevege seg rundt i et hav av stilarter, alt fra doom til sludge til noise. Denne gangen gjør de sin entré i verdenen av blackgaze (shoegaze + svartmetall), og det fungerer som bare det. Det er atmosfærisk, det er støyete, det er melodisk og det er umelodisk. Ikke minst er det ekstremt bra.

– Johan Kalvsjøhagen

 

DJ iDJa – «Mijjen Vaerieh, Mijjen Aerpie» feat. Ramona Linnea

Ramona Linnea er navnet på den sørsamiske sangeren, joikeren og låtskriveren bak låta «Mijjen Vaerieh, Mijjen Aerpie», sammen med kollega DJ iDJa. Låta er blant annet et kamprop mot den moderne industrialiseringen av samfunnet, og da med søkelyset rettet mot ødeleggelse av beiteområder. En låt som belyser en ekstremt viktig sak, og ekstra stilig er det at den (såvidt jeg vet) er den første sørsamiske drum and bass-låta noensinne.

– Johan Kalvsjøhagen

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte