Plateaktuelle Tor Haugerud gjester PåTirsdag

Foto: PåTirsdag

 

1. desember 2018 slapp Tor Haugerud platen Råsane. Nylig kom den ut i vinylformat, og ble feiret med plateslipp-konsert på Cinemateket på mandagen som var.

Platen inneholder 11 spor som drar deg gjennom Haugerud sitt vakre lydlandskap. Med kontraster som stikkord, smelter improvisasjonene sammen til en naturlig reise gjennom den erfarne musikerns musikalitet. Låtenes landskap blir fremført med intensitet og skaper et suggerende forhold til lytteren. Flere av låtene er korte og intensive. Det som er så fint med Haugerud sitt spill er at bevegelsen i låtmateriale skapes via tydelige holdepunkter og driver musikken videre på en måte som alltid ender i et musikalsk høydepunkt.

Personlige favoritter fra platen er «Chè og gester», «Tynn elastikk» og «Dei to og han andre». «Chè og gester» blir for meg en konklusjon for de tre foregående låtene, samtidig som den står seg fint alene sammen med bjellens diskant og den kontrasterende basstrommen. I låten «Tynn elastikk» får man en intensiv cymbalsekvens, hvor det eksisterer nerve og energi i cymbalspillet som ikke er høyt i volum. Intensiteten er ufattelig vakker og drar lytteren inn i et slags suggerende ritual. Denne følelsen skapes også under låten «Dei to og han andre», som er et stykke for tre skarptrommer. To skarptrommer er veldig dypt stemt, og en er stram og tydelig. Her utvikles landskapet til en symbiotisk dynamikk hvor en fjernes fra den opprinnelige lydkilden. Med dette er Råsane en plate det absolutt er verdt å lytte til.

Platen er gitt ut via Particular Recordings Collective.

I dagens sending prater Haugerud om sine referanser fra oppveksten. Her finner man alt fra The Pipkins og The Beatles, til Miles Davis og Terje Rypdal (Jon Christensen på trommer). Her snakkes det lunt rundt Haugeruds tidlige karriere. Om hans første konsert på Våghall Samfunnshus til å spille opp til dans på bygda. Videre går vi inn på hans senere trommespill, hans tanker om musikalitet og det å utforme lydlandskap til en plate. 

PåTirsdag-redaksjonen har bekjentskap med Tor Haugerud fra før. 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte