Radar har hatt sin første sending på Radio Revolt!

Foto: Helle Norheim

Radar er et musikkprogram hvor alt er lov, så lenge det passer inn i ukas tema. Musikk fra alle kriker og kroker av verden, i alle farger og fasonger er velkommen. Hver uke kommer medlemmer av Radio Revolt og Under Dusken sin eminente musikkredaksjon på besøk til Edel i studio med sine personlig håndplukkede juveler av noen låter i ryggsekken.

Denne uka var tema avslutningslåter, eller «closers» som det heter for de internasjonale sjeler. Tiril og Are fra henholdsvis Postblueskollektivet og Feber var gjester, og de hadde med seg en rekke storslagne låter som alle setter et perfekt punktum for sine respektive album. Her kan du lese hva Tiril har skrevet om en av låtene hun tok med, Fleet Foxes sin Crack-Up.

«Min introduksjon til Fleet Foxes fant sted i sommerferien 2011. Etter å ha hørt de to albumene i deres diskografi om og om igjen, erklærte jeg meg selv superfan. Det var derfor med stor sorg jeg fikk høre at bandet skulle ta pause på ubestemt tid. "Pause"? Det hørtes bedre ut enn å legge opp, tenkte jeg. Uttrykket "Pause" ble dog noe mer dramatisk da det kom frem at trommis Josh Tillman (aka Father John Misty) hadde sendt en personlig mail til vokalist Robin Pecknold med sin oppsigelse. Man veit jo hva "pause" betyr i de fleste kjærlighetsforhold - oftest ender det ikke godt. Et ungpikehjerte bristet.

Etter om lag 5 år hintet Pecknold om at de var i gang med å lage musikk igjen. I 2017 kom Crack-Up. En fullengder hvor bandet eksperimenterte mer med lydbildet gjennom introduksjon av blåsere, tematikk og et mer asiatisk-inspirert uttrykk, fremfor det europeiske og middelalderske fra tidligere utgivelser. Jeg kunne ikke vært mer i ekstase.

Tittelsporet «Crack-Up» avslutter plata, og for meg briljerer låta nettopp fordi den implementerer både det nye og det gamle Fleet Foxes. Starten, med den ensomme gitaren og vokalharmoniene, gir et nikk til eldre låter som «Oliver James» fra debutalbumet, før det hele bygges opp til et fullbyrdet refreng med kor, blåsere og en deilig trommebeat, før dynamikken går helt ned igjen i andre del av låta. «Crack-Up» er en musikalsk oppsummering av hele min opplevelse av tiden som Fleet Foxes-stan. Den lengtende, nærmest desperate følelsen jeg følte før comebacket uttrykkes i refrenget. Det nye håpet som tentes da bandet la ut hint om ny plate gnistrer i den mer nedtonede andre delen. "Oh, will you wait?" spør Pecknold. Jeg ventet, og jeg kunne ikke vært mer tilfredsstilt.»

Du kan høre Radar hver onsdag fremover, klokka 20-21. 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte