Skambankt: Konserter, nytt album og røverhistorier!

Foto: Blyforgiftning

Skambankt spilte i storsalen på Samfunnet på fredag og Blyforgiftning hadde vokalist Terje og trommis Børge som gjester i studio før konserten. Jeg trengte bare å si hei og gratulerer med nytt album og bra kritikker, så kom historiene på løpende bånd. 

 

Dere er jo på Norgesturne nå og er på vei nordover. Hvordan har turneen gått så langt?
–Vi nærmer oss slutten og har denne helga og neste helg igjen. Nord-Norge neste helg og det går bra.

 

Har det skjedd noe sjukt så langt?
–Ja, det har visst det. Da vi var i Oslo ble vi offer for et innbrudd i bussen vår klokka ni om morgenen, midt i Oslo sentrum. Heldigvis våkna sjåføren vår av noen lyder ute i bussen. Tyven hadde tatt et kamera og lusket rundt. Sjåføren vår skreik: "Hei du! Ke e det du vill!" Han sprang etter ham og tyven hoppet ut av vinduet. Vår sjåfør holdt han igjen etter foten, men glapp, så han mista han. Han sprang etter ham i bare boxeren, midt i sentrum! Vår sjåfør på 50 pluss finner seg sjøl i boxeren, rett utenfor sentrum scene og skjønner at dette er litt feil. Etterpå sa han "Eg har så mye vondt i meg og han tyven skulle ha fått alt."

 

Jeg har sett dere to ganger live. Første gangen under deres Hardt regn-turne på "Quart 2009". Den festivalen gikk jo konkurs året etter. Da varma dere opp for Slash and friends.
–Ja, the great rock 'n' roll swindel of 2009. Det var helt kanon for vår del. Slash og gjengen hadde kuppa hele backstageområdet, så vi fikk hele backstagebaren ved strandkanten for oss selv. Det var fem bartendere der som bare tok seg av oss, så det blei kjempebra. Jeg (Børge) gikk jo backstage og hang litt med Slash og gjengen. Jeg husker at Ronnie Wood var veldig full og at Slash klinte med en veldig ung jente.

 

Andre gang jeg så dere live var på Roskilde 2014.
–Det er den tidligste festivaljobben vi har gjort. Søndag klokka 12. Vi var litt nervøse for at folk ikke skulle møte opp, men det blei stappfullt. Det ga en mestringsfølelse for vår del.

 

La oss prate om Horisonten BrennerLydbildet deres har jo blitt mye lettere i forhold til deres tidligere album. Er dere enige?
–Ja, det er ikke noe å diskutere. Det har vært en utvikling fra starten til nå og det er vi veldig glade for. Det vi begynte med var jo egentlig et forsinka ungdomsopprør. Vi lagde mye av det første materialet vårt da vi var 17 år. Skambankt begynte egentlig som et sideprosjekt. Selve bandet begynte på en festival på Klepp, der vi er i fra. Vi var veldig aktive i rockeklubben der. Et av bandene avlyste noen dager før og på formiddagen før festivalen lagde vi nye låter og spilte dem samme kveld. Da var det hard punk det gikk i. Ni år seinere var det en kompis som hadde utdrikningslag og da hadde vi en reunion. Det var sånn bandet begynte. Etter noen år blei bandet et hovedprosjekt og med det kom det mer variasjon i musikken. Vi gikk mot hardrock og bort fra punk.

 

Janove produserte jo denne plata. Kan det være grunnen til at lydbildet deres har blitt bløtere?
–Jeg syns ikke denne plata er bløtere enn det vi har gjort før. Den er mye røffere produsert enn for eksempel Søvnløs. Den er bedre arrangert. Men vi har to ballader da.

 

Hvordan var prosessen rundt den nye albumet?
–Det hele begynte med at vi måtte bygge nytt studio. Vi fikk tilgang til et grisehus på Jæren og bygde det om. Det brukte vi ett år og fire måneder på. Nå har vi hatt så god tid at vi kan gjøre ting akkurat som vi vil. Det er vi veldig fornøyde med.

Foto: foto.samfundet.no

Tekst: Åsmund Høeg

Radiosendinga med Skambankt kan du høre i Blyforgiftnings sending fra 20.03.18.

Blyforgiftning er Radio Revolts program for metall, hardrock og all annen musikk som sparker.

Du hører det hver tirsdag klokka 18.00.

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte