Skrekkfilmlegender og slasherpremierer til Ramaskrik 2019

Foto: JMF Illustration

 

Tekst: Jarand Fredheim 

Hver høst siden 2010 har skrekkfilmentusiaster og sjangerfilmskapere inntatt Oppdal sentrum for flere dager med grøss og gru. Det er nemlig da filmfestivalen Ramaskrik går av stabelen og i år er intet unntak. For å varme opp til festivalen tok bookingansvarlig Sølvi Stokkeland og programansvarlig Torbjørn Grav turen innom Radio Revolt.

Festivalen strekker seg i år fra torsdag 17. oktober til søndag 20. oktober og kan by på et allsidig program.

– Vi er jo åpne for mye så lenge det er bra, men først og fremst skrekkfilm, forteller Sølvi og fortsetter:

–Vi leter etter filmer, ser de på nett, sender mail og ser masse, masse film. Vi ser mye bra og mye dårlig, veldig mye dårlig film, gjennom hele året.

– I tillegg reiser vi til andre skrekkfilm festivaler, legger Torbjør til.

Hva er dere mest fornøyd med å ha booket i år?

– Jeg har lyst til å trekke frem en australsk lavbudsjettsslasher film som heter The Furies. Det er noe av det heftigste innenfor slasher sjangeren som man kan se i år, sier Torbjørn.

– Vi er også veldig fornøyd med åpningsfilmen vår, De Dødes Tjern, nyinnspillingen av den norske filmen. Denne er jo også en norsk film, tilføyer Sølvi.

– Men det jeg gleder meg mest til er at horrorfilmlegende Brian Yuzna kommer på besøk. Han er kjent både som produsent og regissør. Han kommer til festivalen og skal bli intervjuet av journalist Kim Newman, som også er en legende innenfor sjangerfilm. Samtalen mellom dem gleder jeg meg veldig til, fortsetter Torbjørn.

Brian Yuzna er best kjent som regissøren av kult-klassikere som Society (1989) og produsent av Stuart Gordons Lovecraft adaptasjoner, særlig Re-animator (1985). Begge disse klassikerne skal også vises på Ramaskrik i år.

Kultfilm fans kan se frem til både en visning av Re-Animator og et besøk fra produsent Brian Yuzna  Foto: Empire International Pictures
Kultfilm fans kan se frem til både en visning av Re-Animator og et besøk fra produsent Brian Yuzna
Foto: Empire International Pictures

Skrekk-klassikere og utekino

– Vi har mer enn bare de to klassikerne i år, fordi Roar Uthaug kommer også på besøk og vi skal vise Fritt Vilt på utekino, forteller Sølvi.

– Vi skal også vise Alien (1979), som har 40-års jubileum. Det skjer i samarbeid med regissør Alexandre Phillipe som kommer tilbake til festivalen med en dokumentar om Alien, fortsetter Torbjørn.

– Og enda en klassiker! Utbryter Sølvi og ler.

Roar Uthaugs debut, zombie filmen Snørr (1993) skal også vises og presenteres av Roar Uthaug.

I tillegg til alle klassikerene kommer det også stjernespekkede storfilmer til Ramaskrik.

– Come to Daddy, med Elijah Wood, gleder jeg meg veldig til å få vist. Det er også en regidebutt fra skrekkprodusent Ant Timpson. Elijah Wood spiller en litt håpløs, ung DJ med helt fantastisk stygg hårfrisyre som reiser hjem for å besøke faren sin, og fæle ting skjer, humrer Torbjørn.

Det skjer jo som regel fæle ting i skrekkfilm. Hva vil dere si til de som synes en hel skrekkfilmfestival kanskje høres litt skummelt ut?

– Jeg kan anbefale Filmofils Ramaskrikspesialer fra 2017 og 2018. Der beskrives stemningen veldig godt av to jenter som ikke er glade i skrekkfilm, men likevel hadde kost seg under hele festivalen, smiler Sølvi.

– Jeg pleier ofte å si at oppfatningen av at skrekkfilm er så skummelt er litt feil. Det kan absolutt være skummelt, men det er egentlig sånn at det meste av det vi viser er god film. Vi viser mye artige skrekkfilmer, sier Torbjørn.

Filmofil besøkte Ramaskrik i 2018 også. Det var veldig skummelt.
Foto: Trine Mogaard

Film for de lettskremte

I 2018 viste Ramaskrik blant annet arthouse yndling Lars von Triers The House That Jack Built (2018). En film som på ingen måte er en ren skrekkfilm.

– Vi har filmer som dette i år også. Johannes Nyholm er en spesiell fyr fra Sverige som har laget en del rare filmer. Og vi viser en av hans nye filmer som heter Koko-di, Koko-da. Og det var ikke en selvfølge at vi skulle vise den, men vi likte den så godt at vi endte opp med å ta den med, forteller Sølvi.

Hvis dere kunne fått booket hva som helst til Ramaskrik, hva ville vært drømmegjesten og drømmefilmen?

– Elijah Wood er drømmegjesten, ikke bare i år. Han er jo en skuespiller som nå bruker veldig mye av tiden sin på å produsere gode sjangerfilmer, mye av det innenfor skrekksjangeren, både Sølvi og Torbjørn er enige om dette og prater litt over hverandre om Elijah Wood. Det er tydelig at de har hatt lyst på besøk av Ringenes Herre skuespilleren en god stund.

– Men på helt øverste hylle hadde det vært veldig gøy å få Guillermo del Toro på besøk, smiler Torbjørn.

Programmet og billetter til Ramaskrik finner du på www.ramaskrik.no og Filmofil er selvfølgelig på plass i år også.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte