Strikkepinner i vagina

Foto: Bokbaren

Skrevet av Bokbaren

 

Førstkommende lørdag slipper riss tidsskrift for språk og litteratur sitt nye nummer på Antikvariatet kl. 19.00. Tidsskriftet baseres på frivillighet og driftes av studenter tilknytta Institutt for språk og litteratur på NTNU. Høstens nummer har fått temaet "Blod".

- Blodet er jo et kroppslig fenomen, men det er også en del av hverdagen vår og en stor del av vår historie og kultur, sier redaktør Annika Jensen, som sammen med redaksjonsmedlem og påtroppende redaktør Tiril Lyslo Haugskott gjesta Bokbaren for å fortelle om den forestående slippfesten og høstens nummer.

 

Temaet har blitt tolka vidt i det kommende nummeret. Tekstene omhandler alt fra de blodige historiske linjene, til de kroppslige funksjoner og blodets vitalitet, i skjønnlitterær og faglig drakt, i bokstavelig og overført betydning, alt tilknytta språk, litteratur og kultur.

- Noen er konkrete og bokstavelige tolkninger av blod. Nummeret starter med et dikt av bergensforfatteren Kristian Hæggernes, "Hvis jeg var et jernatom i blodet ditt". Vi har jo også andre tekster, som går mer på det kvinnelige. Mensen, sier Tiril.

Det å få mensen for første gang fortelles om av to kvinner i ei tekst, samt ei annen tekst, ført i pennen av en av det mannlige kjønn, som forsøker å forstå mensen gjennom refleksjonen over Jenny Hvals nyeste album "Blood bitch".

 

På slippfesten blir det presentasjon og salg av det nye nummeret, diktopplesning, samt at bidragsyter Karen Langsholt Homqvist skal presentere sin tekst om runer "Kongssvik og skjoldløse rumper i skandinaviske runeskrifter". Ei artig tekst, skal vi tro redaktøren. I tillegg til dette har riss inngått et samarbeid med Litterært Kollektiv som har resultert i et bestillingsverk fra fri-rockbandet Venner.

 

Trondheimsbandet Venner har fått i oppdrag å tolke en passasje fra Torborg Nedreaas' roman fra 1947 Av måneskinn gror det ingenting. Sofie, Viktor, Kristian og Odin gjesta også studio for å gi oss en akustisk smakebit på verket som i sin helhet og med fullt band skal framføres førstkommende lørdag. Dette er bandets første bestillingsverk, og vokalist Sofie forteller at de heiv seg rett på oppdraget. Den første gjennomlesinga av teksta foregikk derfor over musikk, og dette møtet blei intenst.

- Jeg begynte å lese teksta, og den teksta er jo helt vanvittig. Den rører ordentlig i gøtsa. Mens jeg sto der og leste boka over musikk, så blei jeg dårlig. Og når vi var ferdige måtte jeg sette meg ned på gulvet fordi jeg var så sykt svimmel. Det var kanskje den sterkeste musikalske opplevelsen sånn brått på, sier Sofie til unison nikking fra resten av bandet.

I tillegg til å ha tolka en av litteraturhistoriens ærligste og mest deskriptive, og med det styggeste, sjølaborteringsforsøk, skal Venner også spille en minikonsert.

 

"Don't be afraid, it's only blood", synger Jenny Hval i sin "Period piece" fra nevnte skive, og vi oppfordrer alle til å la frykta for grafiske framstillinger og blod fare, til fordel for en feit slippfest i Antikvariatets bokbar førstkommende lørdag.


Hør intervjuene og utdraget i sendinga.

Bokbaren er Radio Revolts litteraturmagasin, hver tirsdag kl. 20.00. Sesongens siste sending er over, men du kan høre alle, inkludert denne, her.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte