Green Book kan bli en verdig vinner av prisen for beste film

Foto: Universal Pictures
Foto: Universal Pictures

Filmen er en «road movie» basert på «ekte» hendelser som tar for seg raseskillet som var mellom svarte og hvite i USA på 1960-tallet. Fra begynnelsen høres dette ut som en ganske typisk Oscar film. Men filmen har et eget preg over seg som allikevel får den til, i mine øyne, å skille seg fra alle de andre «based on a true story»-filmene vi får i Oscarsesongen.

Filmen handler om en musiker Don Shirley, en svart jazz/pop pianist som skal på turne i sørstatene. Som sjåfør og vakt har han med seg Tony «Lip» Vallelonga, en brautende italiener av en mann sammen må de reise varsomt gjennom de verste stedene i USA å være svart. Dette med hjelp av en liten bok kalt The Negro Motorist Green Book, som forteller svarte hvor de har lov å sove og spise i sørstatene

Filmen er regissert av Peter Farrelly som ikke er ny til sjangeren road movie. Dette er mannen som sto bak Dum og dummere, og han tar med seg en god dose humor, også inn i denne filmen, selv om det ikke er på langt nær så mye som i hans tidligere verk. Kanskje mye av det som gjør filmen så bra i mine øyne er at den ikke prøver kun fokusere på rasespørsmålet like hardt som andre Oscar-filmer har gjort tidligere. Misforstå meg ikke, rase er en stor og viktig del av filmen, noe som kommer fram i mange sterke scener. Det er bare noe spesielt med måten denne regissøren, som primært har erfaring fra komedier håndterer temaet på en måte jeg satt veldig pris på.

Det som virkelig selger denne filmen er det fantastiske skuespillet til Viggo Mortensen og Mahershala Ali. Viggo spiller den italienske dørvakten, som har blitt sjåfør i kanskje hans beste rolle noensinne. Det som gjør karakteren, og skuespillet, så ekstremt bra er at karakteren har både gode og onde sider, brakt til live av en fantastisk Mortensen. Men i mine øyne er den virkelig stjernen i filmen Mahershala Ali, som spiller musikeren Dr. Don Shirley. Tilsynelatende uten anstrengelse, klarer Mahershala å formidle karakterens følelser til stor effekt. Han har virkelig gjort seg fortjent til Oscar-nominasjonen han har fått for denne rollen.

Dette er en film jeg anbefaler sterkt å gå og se, det var verdt hvert minutt i den kinosalen. Det bli spennende å se om denne filmen kan ta med seg den store fisken under oscarutdelingen, Best Picture.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte