Fridas Kosmorama-anbefalinger

Tekst: Frida Sveen Hempel

 

120 slag i minuttet

AIDS-krisen har satt sterkt preg på utviklingen av skeiv film, noe som ikke er overraskende når man tenker på omfanget av epidemien. Det er derfor forfriskende med en film som ikke bruker AIDS-krisen som et tragisk bakteppe, men heller velger å la aktivistene og sakene de jobbet med få fokus. Filmen følger gruppen ACT UP Paris som sloss mot likegyldige politikere og legemiddelfirmaer. I den politiske kampen sliter også gruppen med interne stridigheter knyttet til ideologi.

 

Filmer om store tragedier kan lett gå i fella, og romantisere ofrene. Særlig en så vakker film som 120 slag balanserer på en knivsegg. Regissør Robin Campillo klarer likevel å menneskeliggjøre karakterene sine på en mesterlig måte gjennom det visuelle. Vi får små drypp av bakgrunnshistorie, men ellers er det gjennom karakterenes mimikk og kroppsspråk at vi blir kjent med dem. Når filmen er ferdig sitter jeg igjen med en følelse av tap, men også et stort sinne over verdens urettferdighet. Dette er filmen for deg som liker en engasjerende filmopplevelse.  

 

Foto: BreakThru Productions, Trademark Films, Silver Reel, Odra Film, Centrum Technologii Audiowizualnych / Selmer Media 

 

Loving Vincent

Loving Vincent er hovedsakelig en bragd. Animasjonsfilmen er satt sammen av oljemalerier i Vincent van Gogh’s karakteristiske stil, noe som tok 150 mennesker og 65 000 oljemalerier. Vi følger Armand Roulin som skal levere et brev til van Goghs bror, før han ender opp med å etterforske kunstnerens selvmord. En av filmens store styrker er at publikum aldri helt blir kjent med van Gogh, og er prisgitt resten av karakterene for å danne et inntrykk av den myteomspunnede maleren.

 

Filmen kan beskyldes for å ha gitt mye av produksjonsfokuset til animasjonen, for til tider skorter det litt på manuset. Derfor kan det være lurt å forberede seg på at historien følger en ganske klassisk krim-oppskrift, og at den går seg til etter hvert. Men la oss heller ikke lyve, denne filmen ser man på grunn av det nyskapende visuelle, og det er virkelig verd det.

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte