Topp 10 lyspunkter fra filmåret 2020

2020 vil vel i all hovedsak huskes som et ganske fælt år, men 10 fønikser har allikevel klart å stige ut av asken som var året 2020.

 

.

   Tekst: Mina Utstrand Sandnes, Jarand Fredheim, Sander Bjerknes, Marte Lindseth, Jenny Marie Fristad       Foto: ©2020 Wolfwalkers, Arthaus

 

Til tross for alle omstendigheter leverte filmåret 2020 flere solide filmer vi vil huske i lang tid fremover, og her er våre 10 favoritter med norgespremiere i 2020. Filmene finner du under, og for å høre hva vi synes om filmene kan du sjekke ut vår listesending nederst!

 

10. 1917

Til å være en av maaaange krigsfilmer som er ute i verden nå, klarte 1917 å gjøre noe helt eget med sitt krigsdrama. Filmen tar for seg to soldater som har fått i oppdrag å levere en viktig beskjed for å forhindre mange tusen dødsfall. Handlingen er ikke stort å skryte av, men det som gjør denne så spesiell er at den er forsøkt filmet i èn, virtuell, tagning, med så få kutt som mulig. Det sømløse kameraarbeidet ser helt nydelig ut og leverte et av årets beste kinoopplevelser.

Tilgjengelig på tv2sumo

 

9. Wolfwalkers

Fra et lite animasjonsstudio kalt Cartoon Saloon fikk vi i fjor en perle av en film. Studioet som tidligere har laget filmene Song of the sea, The secret of kells og The breadwinner, fortsetter å imponere med en særegen animasjonsstil ulikt alt annet. Wolfwalkers er satt i Irland rundt 1650 hvor innbyggerne i en by prøver å bli kvitt den nærliggende skogen, slik at samfunnet deres kan vokse. Det blir da konflikt med en ulveflokk, ledet av to hamskiftere, som vil beholde hjemmet sitt. 

Tilgjengelig på Apple tv+

 

8. I’m Thinking of Ending Things

Det er noe som skurrer. Charlie Kaufmans nye film ligger i grenseland mellom mesterverk og total galskap… Kanskje mer mot mesterverk. Handlingen er relativt enkel, da vi møter et kjærestepar, Jake og Louisa, som er på vei til hans barndomshjem hvor hun skal møte foreldrene for første gang. På veien, og hos foreldrene, begynner ting å rakne, og med ting mener jeg tid og rom, og hvorvidt man befinner seg i virkeligheten eller et forvrengt sinn er ikke alltid godt å si. Det er ganger man kan begynne å tvile på eget hode, så hvis du er interessert i å forsøke å tolke denne uendelige herlige galskapen: se filmen.

Cr. Mary Cybulski/NETFLIX © 2020
Foto: Jessie Buckley i I’m Thinking Of Ending Things. Cr. Mary Cybulski/NETFLIX © 2020

Tilgjengelig på Netflix

 

7. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Denne herlige skruen av en film var en god erstatning da eurovision ble kansellert i år. Den tar for seg en fiksjonell historie om Fire Saga, et band (bestående av skuespillerne Will Ferrell og Rachel McAdams) fra island hvor deres største drøm er å vinne eurovision song contest. Filmen vet veldig godt selv hvor teit den er, noe som gjør den fornøyelig å se på og fører til en del morsomme sanger i sann Eurovision stil. Pierce Brosnan er også med, men vi slipper heldigvis å høre han synge.

Tilgjengelig på Netflix


 

6. Jojo Rabbit

De siste årene har det bare blitt mer og mer tydelig hva Taika Waititi gjør i skyggene, nemlig produsering av hit etter hit! Storfilmen Jojo Rabbit handler om den unge og innsatsdyktige Hitlerjugenden Johannes «Jojo» Betzler (spilt av Roman Griffin Davis), som ender opp med store skader under treningsleir etter en uheldig hendelse som involverte en dårlig kastet stav-granat – selvfølgelig oppmuntret av Jojos fantasivenn, Hitler. Med den nye hverdagen blir livet hans brått snudd på hodet nok en gang når han oppdager at moren hans (spilt av Scarlett Johansson) gjemmer den unge jødisk jenta Elsa (spilt av Thomasine McKenzie) på søsterens soverom. I frykt for hans mors sikkerhet klekker Jojo og fantasi-Hitler en plan for å utnytte jentas nærvær uten å vekke oppsikt hos partiet sitt – noe som igjen rokker ved hans egen verdensoppfatning og moraler. Denne absurde satiren er satt til nydelig kinematografi og et enda morsommere manus – og ikke minst et friskt pust blant de flerfoldige krigsfilmene som kom ut samme år!

Tilgjengelig på Viaplay

 

5. Soul

Pixar animations returnerer virkelig til sin vante form med Soul, en familiefilm med ambisjoner langt over det de fleste filmer for barn tør å ha. Historien om musikklæreren Joe Gardner som må ta et oppgjør med sitt middelmådige liv lykkes i å kommunisere store, abstrakte og eksistensielle ideer til barn. Hva det vil si å ha talent, eller lete etter en mening med livet er temaer Soul lekent presenterer i en fargerik og underholdende innpakning. Ingen liten bragd, selv for Pixar.

Soul byr på både leken animasjonsstil og store ideer. ©2020 Disney/Pixar
Foto: Soul byr på både leken animasjonsstil og store ideer. ©2020 Disney/Pixar

Tilgjengelig på Disney+

 

4. The Lighthouse

The Witch-regissør Robert Eggers er tilbake og har laget et mesterverk. The lighthouse handler om Robert Pattinson og Willem Dafoe, to fyrbøtere. De skal leve der ute i isolasjon i en måned. Skuespillerprestasjonene til begge er helt fenomenale, og  noen vil kanskje si dette er en bedre The shining enn The shining. 

Tilgjengelig på Viaplay

 

3. Hamilton

Hamilton er historien om en bastard, foreldreløs, sønn av en hore og en skotte, som ble droppet i midten av en glemt del av karibien. Vokste opp til å bli en helt og en lærd mann.

Og hvis du vil si at Hamilton ikke er en film, så vil jeg si at så lenge det er i et film-medium, så er det en film. 

Tilgjengelig på Disney+

 

2. For Sama

For Sama er en utrolig viktig dokumentar som garantert vil ta pusten fra deg. Den er filmet av en kvinnelig journalist til datteren hennes Sama, som bor midt krigen i Aleppo. Gjennom dokumentaren følger vi deres reise gjennom krig, kjærlighet, tap, glede og sorg. Waad Al-Kateab viser oss uvirkelige bilder av resultatet av krig som får det til å svi langt inn i hjertet. Samtidig er vi også vitne til hvor vakkert håp kan være i en vanskelig tid.

 

1. Parasite 

Den sørkoreanske hit-filmen som fikk ALLE Oscarene blir naturlig nok en soleklar favoritt fra fjoråret. Regissør Bong Joon-Hos’ absolutt tighteste film står snart i fare for å bli husket mer som et kulturelt øyeblikk enn det den virkelig er: en utrolig solid thriller med bitende satirisk snert. Historien om en underklassefamilie som benytter seg av uortodokse jobbsøkemetoder er fylt av uventede vendinger som kommer i heseblesende fart. Parasite er visuelt leken og uten dødpunkter enten man ser den i farger eller sort-hvitt.

Tilgjengelig på tv2sumo

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte