Topp tre garasjer

Ifølge Store Norske Leksikon er en garasje et rom eller en bygning for oppbevaring og hensetting av biler. Likevel kan en garasje være så mye mer.

 Tekst av: Henning Bang, Terje Tobias Tønne og Ludvik Jæger

For de uheldige som ikke har bil, blir en garasje en forlengelse av boden med alt det innebærer. For de heldige med bil kan garasjen bidra til både frustrasjon og glede – i all tid man elsker og hater oppbevaringsstedet til bilen.

Skrøneriet og Garasjen (to underholdningsprogram) synes Trondheims garasjer får for mye pes, og for lite ros. Derfor har vi gått sammen for å lage en samling av våre favorittgarasjer i denne betongjungelen vi kaller et hjem.

 NB: Radioprogrammet Garasjen er utelatt fra kåringen.

Henning sin favorittgarasje

Henning sin favoritt
Foto: Privat

Enkelte vil nok hevde at denne garasjen er både stygg og usjarmerende, men her er det viktig å holde tunga rett i munnen. For dette er selve kroneksempelet på det en garasje skal være. En moderne, men likevel tradisjonell luke som minner meg om den min egen familie har hjemme i det store nord, Tjongsfjord.

Planker og hageslanger ligger henslengt rundt åpningen som gjerne skulle hatt en vask, men hvem har vel tid til å vaske garasjedøren i en slik travel hverdag? Rotet rundt døren bistår som en perfekt ramme for en allerede sjarmerende bil-luke.

Blomsterornamentet foran luken antyder at garasjen muligens ikke inneholder en bil slik man skulle tro, og da er det fort gjort å tenke at eieren benytter garasjen til ekstra lagringsplass. Da dukker scooteren til venstre opp og sår tvil om garasjens egentlige bruksområde. Kan den inneholde en rekke med mindre motoriserte kjøretøy? Det blir selvsagt bare spekulasjoner, men pirrer likevel nysgjerrigheten på en spenstig måte.

Alt i alt er ikke dette en uvanlig garasje, men den har likevel sitt eget særpreg. Den fuktige fasaden setter i gang tankeprosesser for oss utenforstående og får en til å undre på hva den egentlig inneholder. Dette er og blir en av de bedre garasjene studenter i den gamle stad kan ramle borti. 

Terje Tobias sin favorittgarasje
 

Terje Tobias sin favoritt
Foto: Privat

Plassert øverst på en av de mange høydene på Møllenberg står altså en garasje så fritt og alene at man nesten skulle tro den manglet et hus. For det var nemlig fraværet av et hus som fanget min interesse for denne garasjen – Hvordan kunne den stå her alene? Hva ville den fortelle?

For meg, og dette er jo høyst subjektivt – så gjenspeiler denne garasjen et langt og urbant liv. Hvis jeg måtte tippe byggeår, så ville jeg sagt 60-tallet, men ærlig talt, det er umulig å vite.

Gjerdene som omfavner garasjen på både høyre og venstre side er herjet med av et ungdommens kunstuttrykk [red.anm.: tagging]. Derfor er det utrolig at garasjen på avstand ser ut som den er i god stand med sine gule spiler, røde hoveddør og den mer moderne hvite sidedøren.

Ved en nærmere titt, om du går helt inntil garasjeporten, kan du se at ungdommene også her har tuklet med kunstverket. Om det er en protest mot regjeringens klimapolitikk eller bare rampete ungdommer vites ikke.

Uansett – sjarmen, lukten, størrelsen og designet på denne garasjen gjør at den troner majestetisk i Trondheim sitt bybilde og skaper en unik atmosfære. 

En annen ting jeg virkelig setter pris på, er at garasjens åpne- og lukkemekanisme er mekanisk og med nøkkel. Elektriske garasjeportåpnere er sikkert helt KingKong det, så lenge anlegget ikke streiker! For da kan du stå der, midtvinters, kald og forjævlig og tenke at «hm, denne elektriske porten vil ikke opp... møkk...». Før du hvisker til deg selv «I shall not pass» og tusler slukøret videre i den kalde natta.

Men denne mekaniske porten derimot? Den funker. Alltid.

Hva den skjuler? Aner ikke. Vil ikke vite. Jeg ville gjettet en bil og kanskje en spade. Men det er jo ikke poenget. Poenget er at vi ikke vet! Og det er akkurat det denne garasjen prøver å fortelle oss – det eneste vi vet, er at livets vei er uendelig.


Ludvik sin favorittgarasje
 

Ludvik sin favoritt
Foto: Privat

Som journalist i radioprogrammet Garasjen, er det lett å tro at jeg er partisk når det kommer til bygninger designet for å huse biler, men sannheten er at jeg aldri har bodd et sted med garasje. Derfor ser jeg på dem med nøytralt blikk når jeg er på jakt etter Trondheims beste. 

For meg handler ikke en garasje bare om størrelse og utstrålning, men det handler om det lille ekstra.

Mens man går langs det nesten bilfrie Bakklandet, kan man observere en garasje. Denne lille garasjen som blender så godt med bygningene rundt er for meg et høydepunkt langs gatene i Trondheim.

Garasjen jeg har funnet ser ut som den er litt sjenert. Den glir inn sammen med resten av trehuset, og som leder inn til samme rom som byggets hovedinngang. Dette får meg til å undre.

For meg ser det ut som garasjen bare er enda en dør som åpner til det samme rommet som hovedinngangen gjør – hva er det dette huset huser? Er dette virkelig en garasje, eller kan det være en enda større dør til en hemmelig losje i byen vår.

Jeg får dessverre ikke svar på noen av spørsmålene mine bare ved å se på dette flotte inngangspartiet, men det er det som gjør denne garasjen til et høydepunkt for meg; den har det andre garasjer ikke har, nemlig spørsmål.

Når du ser denne garasjen sitter du igjen med flere spørsmål enn før du gikk forbi, og det er mine krav til et godt bygg.


En garasje er så mye mer
 

Garasjene vi har sett på, hver med sin unike sjarm og mystikk, viser oss at det er mer ved disse enkle strukturene enn det som møter øyet. De speiler ikke bare vår daglige livsstil, men også samfunnets komplekse teksturer, fra tagging og kunstneriske uttrykk til det praktiske ved en mekanisk garasjeport.

Enten det er nysgjerrigheten som vekkes når man ser en liten, anonym dør, eller følelsen av historie og levd liv som oser fra en enslig garasje på Møllenberg, bidrar disse bygningene til bybildet på sin egen måte

Og nettopp som en garasje kan gi rom for både lagring og utfoldelse, gir også vårt demokrati oss muligheten til å uttrykke oss fritt – om garasjer, bygninger, eller samfunnet for øvrig. Ytringsfriheten er fundamentet som lar oss stille spørsmål, undre oss, og søke svar – selv om vi ikke alltid får dem.


– Skrøneriet og Garasjen

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte