En guide til Trondheims grafittiperler

FOTO: Vilde Charlotte Jacobsen

Rødmaling tar deg med på en guidet tur til noen av Trondheims aller kuleste Gatekunstverker!


Stopp 1

Vår reise i Trondheims street-art begynner på øvre Bakklandet. På et ellers kjedelig grått murbygg, godt synlig fra veien finner vi et stort veggmaleri av en fyr sittende på en huske. Han har stripede genser, tilsynelatende fornøyd med tingenes tilstand, til tross for en manglende sko. Denne karakteristiske tegneserieaktige stilen tilhører Rødmalings nye venn Ståle Gerhardsen (Les intervjuet med Ståle HER) som i oppdrag fra Trondheim kommune lagde dette verket i 2016.

FOTO: Vilde Charlotte Jacobsen

Stopp 2

Vi fortsetter nedover den idylliske brosteinsgaten på Bakklandet helt ned til det gule trehuset med påskriften "Bakklandet Skydsstation" dukker opp rundt svingen. På andre siden av gaten for kafeen, bak en rekke med bjørketrær og sykkelstativ finner vi en kollasj av forskjellige tagginger på den gulgrå murveggen. Det mest dominerende verket, tydelig inspirert av den kjente gatekunstneren "Banksy"  portretterer en streng gammel dame med en sprayboks i hånden. Dette litt "meta" kunstverket med tilnavnet "Young rebels", er laget av den Trondheimslokaliserte kunstgruppen "Skurktur", og er en del av en serie kunstverk i samme stil laget under en kunstfestival på Studentersamfundet i 2010.

 

 

 

FOTO: Vilde Charlotte Jacobsen 

 

Stopp 3

Neste mål på turen er et lite stykke å gå. Vi fortsetter nedover forbi Gamle Bybro, gjennom Solsiden og opp til Buran. Forbi den fargerike trehusbebyggelsen ligger et støyvern helt inn til toglinja med en jernbaneundergang midt i. Støyvernet er et kunstverk i seg selv, med stadig skiftende verker fra utallige artister er ikke en eneste bar flekk å se på den opprinnelig dørgende kjedelige veggen. Vi fortsetter ned under togskinnene der et gult skilt med påskriften "Entering Svartlamon" i svart grafittitekst henger oppunder takbjelkene. I hjertet av Svartlamoen bydel, rett bak Svartlamon kunst- og kulturbarnehage finner vi et enormt veggmaleri på et av de gamle trehusene. Bildet er malt av de to kjente Trondheimskunstnerne Håkon Bleken og Håkon Gullvåg og viser et gult hus, med to hvite skikkelser på blå bakgrunn svevende over. Det ble malt på oppfordring fra beboerne under boligkampen på 90-tallet for å forhindre rivningen av bebyggelsen på Svartlamoen og er unikt i Trondheim ved å bruke kunst som protestmiddel i lokalpolitikken. (Les mer på Håkon Gullvåg sine hjemmesider HER)

 

FOTO: Vilde Charlotte Jacobsen

 

Stopp 4

For siste stopp på turen må vi ut til fjorden. I enden av det populære dating- og turmålet Ladestien, på Ladekaia, ligger et lite hvitt fyrtårn. Like nedenfor fyrtårnet ser vi en medtatt murvegg, kanskje fra krigens dager, like ved strandlinjen. På veggen, i flotte farger, er det malt en diger knølhval med triste, lengselsfulle øyne, stirrende ut mot fjorden. Det er ukjent hvem som har laget dette verket, og også når det ble lagd. Men den levende avbildningen av hvalen, med masser av symboltunge tolkninger like under overflaten, føles likevel ut som et verdig sted å ende vår tur gjennom Trondheims gatekunst.

 

FOTO: Mia Sofie Sandvold

 

 

Kart til turens stoppesteder

 

FIGUR: Håvard Vedeler Nilsen

 

Vil du vite mer om gatekunst i Trondheim? Hør hele sendingen HER!

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte