Hvem blir årets Mount Everest?

 

Foto: Vilde Charlotte Jacobsen 

Skrevet av Siri Aurland Bredesen 

 

Torsdag 5. oktober annonserer Svenska Akademien årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Blir det en av forhåndsfavorittene, eller vil akademiet i år igjen sjokkere?

 

“To me, [the award] is like pinning a medal on Mount Everest for being the highest mountain”, sa Leonard Cohen etter fjorårets sjokkerende tildelelse til Bob Dylan. Etter den og 2015s anerkjennelse av sakprosaen til Svetlana Aleksijevitsj, er det spenning knytta til årets utdeling. Kenyanske Ngugi Wa Thiong'o troner bettinglistene sammen med Haruki Murakami og Margaret Atwood. Murakami har vært en favoritt lenge, og Atwood er mer aktuell enn noensinne etter TV-serien basert på hennes A Handmaid's Tale. Også den arabiske poeten og samfunnsdebattanten Adonis nevnes som en potensiell vinner. Adonis’ seneste bok, Vold og Islam, er et intellektuelt angrep på verdensreligionene. Adonis nærmer seg 90 år, og som fornyer av den arabiske poesien er også han en sterk kandidat.

 

Det er 31 år siden sist en svart afrikaner vant Nobels litteraturpris, da nigerianske Wole Soyinka vant i 1986. I år er Ngugi storfavoritt. Ngugi Wa Thiong’o er kjent for et samfunnsengasjert og bredt forfatterskap, og som vektlegger viktigheten av å beholde den afrikanske kulturen. Han skrev sine første bøker på engelsk, kolonispråket, men har etterhvert gått over til morsmålet sitt, kikuyu. Han tar opp temaer som hverdag og levevilkår, og passer godt tanken om at prisvinneren skal skrive litteratur med en innvirkning på samfunnet - eller som Alfred Nobel sa da han oppretta prisene: “greatest benefit on mankind”.  

 

Amerikanske forfattere har mottatt prisen 11 ganger, og fortsatt er det flere navn som hyppig nevnes i forbindelse med prisen. Karl Ove Knausgård uttalte etter det ble kjent at Dylan var mottakeren i fjor:

 

 

 

Jeg er veldig delt. Jeg elsker at nobelkomitéen åpner opp for andre typer litteratur. Det er strålende. Men når man vet at Dylan er av samme generasjon som Pynchon, Philip Roth og Cormac McCarthy, blir det veldig vanskelig for meg å akseptere dette. Jeg synes at en av de tre burde fått prisen. Men hvis det skjer neste år, er alt i orden.

 

 

Dessverre skjer nok ikke dette i år, da det ikke er vanlig at samme nasjonalitet kan motta prisen to år på rad. Kanadiske Atwood er den som mest sannsynlig stikker av med prisen, om en engelskspråklig forfatter får den tildelt i år.

 

 

Blir det Adonis, eller blir det endelig Murakami? Denne folkekjære japanske forfatteren, som Aleksijevitsj ønsker å se som prisvinner, kjent for romanverk som IQ84, Kafka on the Shore og Norwegian Wood? Eller vinner Atwood, og blir den 15. kvinne til å motta prisen? Kanskje blir det mesteren av apokalyptisk litteratur, ungarske László Krasznahorkai? Eller Spanias golden boy, Javier Marías?

 

Adonis gjesta i år Æ Å Litteraturfestival, les mer om det her: https://radiorevolt.no/post/konseptuell-poesi-og-pekefingre

 

Bokbaren tok debatten i tirsdagens sending, hør den her.

 

 

Radio Revolt Direkte

Direkte

Radio Revolt Direkte